Olvass Murakamit!
2014. máj. 13., Dr. Klujber Valéria

Jelenleg az egyik legnépszerűbb író. Japán. Ez már önmagában izgalmas. Könyveit szinte minden nyelvre lefordították már.

A Norvég erdő című könyvével lett először népszerű. Ez egy régi, de most is jó Beatles-szám címe, amit a főhős is hallgat a regényben.

A „Kaffka a tengerparton" című könyvben, szint minden benne van, ami Murakamiban izgalmas. Sok-sok fordulat, több szál, amik végül találkoznak, meseszerű fordulatok, fantázia, izgalom, sejtelmesség.
Nekem a Birkakergető nagy kaland is tetszett, aminek a kritikusok körében elég vegyes a fogadtatása.

Talán nehéz lenne elsőként nekifutni a háromkötetes 1Q84 című művének, ezért ezt csak akkor ajánlom, ha már megszeretted az írót.
Talán legkevésbé volt élvezetes az általam olvasottak közül A színtelen Tazaki Cukuru zarándokévei. De ismerek olyanokat – kamaszkorúakat is – akiknek éppen ez tetszett!

Az is nagyon jó a könyveiben, hogy japán ételekről, életmódról is kapsz ízelítőt. Ne arra gondolj, hogy gésák és szamurájok szerepelnek, a történetek a mai japánban játszódnak, a főhős szinte mindig egy egyetemista korú fiú. Az író? Ezt nem tudom, de szerintem érdekesek lehetnek neked is, az ő vívódásai, sodródása, magára-találása. A női szereplők nagyon sejtelmesek, a magam részéről velük nem szívesen azonosulok, igazából nem is tudok, de a történet miatt meg lehet őket szeretni.

Murakami 33 évesen kezdett el futni, hogy fogyjon, miután abbahagyta a dohányzást, a futásról is írt könyvet. Januárban volt 65 éves.

A kiadótól kedvezményesen rendelheted meg a könyveket, vagy először kérj egyet kölcsön, aztán eldöntöd, hogy tetszik-e.„Jobban örülök, ha azt mondja nekem egy olvasóm, nem tudta abbahagyni a nevetést, mintha azt mondaná, hogy a könyvem könnyekre fakasztotta, hiszen míg a bánat valami személyre korlátozott, addig a nevetés megnyitja az emberek szívét. Ezért megpróbálok a munkáimba humort vegyíteni" – fogalmazott az író Kiotóban.

Az író állítólag hajnali 4 órakor kezdi napjait, délig ír, majd sportol. Baseballrajongó és lelkes maratonista hírében áll. Kiotói fellépésén megjegyezte: egészen 85 éves koráig szeretné teljesíteni a 42 kilométeres távot.