A karácsony, a fenyőfával kezdődik
2011. dec. 20., Mikhel Judit

Az idén az ajándékok műfenyő alá kerülnek nálunk! Biztos, hogy két táborra szakadnak a rokonok, ismerősök emiatt. Egyik részük azt gondolja, ez olyan trendi, meg ÖKO, meg természetbarát stb.

A másik részük fintorog majd, „mert csak az élő fenyőnek van illata, karácsonyi hangulata” stb. Ők azok, akik szerintem soha nem vettek még fenyőfát, nem állították bele a talpába és nem díszítették fel azt. Ők csak a szép karácsonyfa alól begyűjtik az ajándékokat. A fenyővásárlás tortúrája gyerekkoromba nyúlik vissza. Egy kis faluban, nem máskor, mint karácsony napján születtem! Igaz, december 25-én, ezért legalább ezzel az eseménnyel nem bonyolítottam tovább a fenyőfa-állítás nehézségeit. A bátyám szerint, aki akkor 5 éves volt, így is nagy tapintatlanság volt részemről, megzavarni az ünnepeket a születésemmel. Később megbocsájtotta ezt a kis „kihágásomat”, mert a karácsonyfa alatt akkor még csak neki voltak ajándékok és nem kellett velem osztozkodni.A fa vásárlása apám feladata volt, anyám utasításait szem előtt tartva. Tekintettel arra, hogy egyetlen helyen lehetett a faluban fenyőfát venni, ez nem volt olyan egyszerű.
Az elvárások mindig ugyanazok:
- Szépet!
- Ne a legdrágábbat!
- Ne potyogjon!
- Kislevelűt!
- Egyenes legyen!
- Beleférjen a talpba!
- Ne magasat!
- Ne kicsit!
- Ne tömzsit!
- Tudod, olyat ami karácsonyfának való!

Hú…….!!! Apám biciklire kapott, és nekiindult megszerezni mindennek a kritériumnak megfelelő fát.Mikor hazaért, tolta be a bicajt, rajta az összekötözött fával, futottunk elé, és faggattuk „ Na sikerült?” „Milyen?”
„Ritka szépet vettem!”- mondta büszkén apám. Alig vártuk, hogy levegye, és a spárgát amivel összefogták levágjuk, hogy meglássuk a legszebb fenyőt.
Hát, ma is emlékszem, hogy inkább ritka volt mintsem szép. A 45 fokos dőlésszögről ami a törzsében volt, már nem is beszélve. Apám látta az arcunkon, hogy talán nem telitalálat a fenyő, ezért hozzátette, hogy „ Majd feldíszítve nézzétek meg!” Elárulom, bármit akasztottunk rá, attól csöppet sem javult a helyzet.Én ekkor döntöttem: Ha felnőtt leszek, magam veszem a fát! Belefaragom a talpába! Csuda szép lesz!
Hát 20 éven keresztül minden évben ugyanazt éltem meg, amit az apám a fa vásárlásakor. Megvettem a legszebbet, de mire hazaértem vele, valahogy másképp nézett ki!
Az idén ezért nagyon szép műfenyőt vettem. Kipróbálom, hátha most lesz a legszebb karácsonyfánk!

Díszek Régen is volt, hogy is volt