A Karácsony - nálunk
2020. dec. 24., Toma Dóra

A karácsony egyike a legkedvesebb ünnepeknek kicsi életemben. Imádom az egész hangulatát, hogy a nagy ajándék-shoppingolás után szinte kivétel nélkül mindenki megnyugszik és együtt az egész család. Számomra ez az egész légkör varázslatos.

Mint szinte minden, nálunk a karácsony is egy kicsit kaotikusan szokott indulni. Anyuval már az ünnepet megelőző héten (persze csak ha van időnk :-) ) elkezdünk főzőscskézni, nekiállunk sütni. Általában 5-6-7 féle sütit is csinálunk. Hagyományosan még mindig csinálunk több tepsi mézeskalácsot, amiket mindig hatalmas „műgonddal” fel is díszítünk. (A fán is jól mutat, és persze az ünnepek után a száraz morzsa isteni a házi kókuszgolyóban! :-) )

Régi családi barátainkkal egy nagyon kedves szokásunk van. Minden év december 24-én átmegyünk egy fél órácskára egymáshoz és egy sütikből, apró ajándékokból álló csomagot ajándékozunk egymásnak.

Sokan már 24-e előtt beszerzik a fenyőt, szépen feldíszítik stb-stb. Nálunk ez nem így megy! Mi aznap rohanunk fát venni (ami nem feltétlen rossz megoldás, mert ekkor már az árusok is könnyebben engednek az árból… :-) ). Magas, ahogy én mondom „duckó” darabot választunk, hiszen nagy, terebélyes fa nélkül nem karácsony a karácsony!!

Sötétedés után szép lassan levisszük a feldíszített fa alá a becsomagolt ajándékokat, és „gyermeki” szokásunkhoz híven Anyuék még mindig csengettyűvel jelzik, hogy bemehetünk a szobába, megjött a Jézuska! :-)

Régen volt, hogy is volt? Karácsonyi hangulatok