LiskaLand a Kamaszfesztiválon
2012. márc. 12., Szerkesztőség

A LiskaLand Liska Tibor közgazdász nevéhez fűződik. A modellt középiskolások részére, kifejezetten a kamaszfesztival időtartamára alakította át F. Liska Tibor.

ÖkLandon minimális állam van, amit az állami alkalmazottak működtetnek. Az állam csak a működés feltételeit biztosítja, de nem avatkozik bele a gazdaságba.Mindenki maga döntheti el, hogy vállalkozó akar-e lenni vagy alkalmazott, munkavállaló.

Cél, hogy átéljétek, hogy mindenki saját maga dönt a sorsáról és amit dönt, az lesz. Ha jó döntést hoz – jó körülmények, jó anyagi helyzet a következmény. Ha rosszak a döntései, rosszabb a helyzete is. Sok ember döntésének együttese határozza meg az állam működését.

Az állam mindössze az ÖkLand Legfelső Bíróságból, az ÖkLand Bankból és az ÖkLand Külkerből áll. A Legfelsőbb Bíróság az esetleges vitás kérdéseket dönti el (ha vannak), A Bank vezeti a folyószámlákat, a Külker pedig beszerzi az importcikkeket.

Az ÖkLand tábor zárt gazdaság. A táborban saját fizetőeszköz van, az ÖKI, amit az ÖkLand Bank bocsát ki. Az ÖKI nem konvertibilis, semmilyen valutára nem váltható át. ÖkLandon mindent (ingatlant, terméket, szolgáltatást) csak ÖKIért lehet megvenni, vagy eladni. A munkavállalók ÖKIben kapják fizetésüket, a vállalkozók ÖKIben fizetik vállalásukat és a társadalmi örökség is ebben a pénznemben van folyósítva.

Induláskor minden résztvevő megkapja a társadalmi örökségét, ami három személyes bankszámlán jelenik meg, amiket a Bank vezet.