„V”, mint Vámpír - könyvajánló
2016. szept. 30., Ny K

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki szereti a fantasy irodalmat, a vámpír történeteket.

Bár itt most nem egy szokványos vámpírregényről van szó, sőt! Ha szereted az erőteljes képekkel dolgozó, az olvasó képi fantáziáját megdolgoztató műveket, akkor szeretni fogod Viktor Pelevin: Empire „V" című könyvét is.

A szerző stílusa egészen egyedi, nyelvi játékokkal tűzdelt, erőteljesen szatirikus és groteszk. Kell egy kis idő, míg az olvasó hozzászokik, hogy a különböző jelentéstartalmakból kibogozza a lényeget, de megéri a fáradtságot. Nehéz dolga lehetett a fordítónak, amikor az orosz szlenget, és az orosz szavakból képzett eredeti szójátékokat „magyarosította". Szerencsére a könyv nem vesztette el szórakoztató stílusát, bár a szerző műveinél előfordulhat, hogy nem érteni egy-egy utalást.

A történet egy átlagos fiatalember vámpírrá válásáról szól; sajátos stílusban próbálja boncolgatni élet és halál kérdéseit, a morálisan helyes viselkedés lehetőségét, nem feledkezve meg az aktuálpolitikai vonatkozásokról. A buddhista hatásokkal, és a modern urbánus kultúra elemeivel tűzdelt, sajátos filozófiai szemléletű regény képes egyszerre többféle olvasói igénynek megfelelni.
Akit megérintett a könyv, a folytatását is olvashatja az Apolló Batman című műben.