Hová dobjuk a CD-ket DVD-ket?
2019. ápr. 23., Dr. Klujber Valéria

Van-e ahol újrahasznosítják?

Mivel szeretnénk kidobni néhány régi CD-t, így utánanéztem, hogy lehetne ezt környezettudatosan megtenni. Az olvasottakat megosztom veletek, de sajnos nincs jó hírem: SENKI sem foglalkozik az újrahasznosítással és nem csak itthon.

A lemez 99%-a polikarbonát, nem veszélyes hulladék és nem is elektronikai. A hatalmas mennyiségű CD-nek világszerte jelenleg csupán 5%-át hasznosítják újra, pedig akár autóalkatrész, szemüvegkeret, monitorház, különféle irodai felszerelések gyártásához is kiváló alapanyag lehetne.

Mennyi az annyi?
2000-ben egy év leforgása alatt 20 milliárd lemezt gyártottak világszerte, 2005-re ez a szám megduplázódott, 2009-ben pedig már közelítette az évi 50 milliárdot. Így, a CD-lemez 25. születésnapjának évében már több mint 200 milliárd lemezt adtak el világszerte. Ha az összes eddig legyártott adathordozót egymásra helyeznénk, csupán a CD-k sora legalább hatszor körbeérné a Földet...

A hulladékok (egyik) fekete báránya
Sajnos a CD és DVD lemezek hulladékáramának feldolgozása sehol sem megoldott - bár voltak rá próbálkozások -, állami szinten senki sincs kötelezve arra, hogy foglalkozzon a problémával. Gyűjtőpontok és költséghatékony begyűjtés és újrahasznosítási technológia híján pedig többe kerül jelenleg az újrahasznosítás folyamata, mint amennyiért az így visszanyert alapanyagot értékesíteni lehetne.

Fontos! Adatainkat tegyük olvashatatlanná!
A lemezeken található információkat a polikarbonát-rétegbe spirális alakban égetett mély gödröcskék tárolják. Ezek az adatokat hordozó gödröcskék közelebb vannak a korong címkés feléhez, mint az írotthoz, ezért könnyebb úgy megsemmisíteni a lemezen tárolt adatokat, ha annak felső oldalát és a fényvisszaverő fémréteget sérti meg az ember. Ezt érdemes is megtennünk, mielőtt gyűjtőhelyre vinnénk lemezeinket, így téve olvashatatlanná a tárolt adatokat.

Forrás:
https://hulladekmentes.hu/2016/12/03/cd-dvd-hulladekom-van-hova-dobjam-ki/

Amennyiben feldobva újrahasználnád, mint mondjuk poháralátét, vagy falióra, akkor ehhez ötleteket kaphatsz pl. innen:

https://ripost.hu/cikk-hegyekben-all-otthon-a-megunt-cd-lemez-ne-dobd-ki-mert-kincset-er