Kamaszként a koronavírus-járványban
2020. márc. 27., UNICEF alapján

– nem könnyű a barátok nélkül

Nem könnyű tinédzsernek lenni, de különösen nem az most, amikor a koronavírus (COVID-19) nehezíti az életünket.
Az iskolabezárás, az elmaradt bulik miatt úgy érezheted, hogy a legjobb dolgok maradnak ki az életedből – ugyanakkor elmaradnak a barátaiddal való mindennapi beszélgetések és nem mehetsz órákra sem.
Azoknak a fiataloknak, akik egyedül érzik magukat, aggódnak és csalódottak – nem vagytok egyedül!

1. Az aggódás teljesen normális
Ha ideges vagy az iskolák bezárása és a riasztó hírek miatt, nem vagy egyedül. Igaziból az a normális, ha így érzel. A pszichológusok már rég felismerték, hogy az aggódás egy természetes és egészséges funkció, amely figyelmeztet minket a veszélyre és lehetővé teszi, hogy lépéseket tegyünk önmagunk megvédésére. A szorongás segít az olyan döntések meghozatalában is, mint kerülni a tömeget, gyakran kezet mosni és nem nyúlni az arcunkhoz. Ezek az érzések nem csak a saját, de mások biztonságát is segítenek fenntartani.
COVID-19 körül kialakult aggodalom teljesen érthető, de fontos, hogy megbízható forrásokból tájékozódjunk, (mint az UNICEF vagy a World Health Organization’s weboldalai) akár új információkhoz szeretnénk jutni, akár más forrásokból származó híreket ellenőrizni. Ilyen itthon a hivatalos https://koronavirus.gov.hu/ oldal.
Ha úgy érzed, hogy a fertőzés tüneteit észleled magadon, fontos hogy szólj a szüleidnek. Tartsd észben, hogy a COVID-19 okozta fertőzés általában enyhe, különösen igaz ez a gyerekekre és fiatal felnőttekre. Szintén lényeges hogy a COVID-19 legtöbb tünete kezelhető. Ha nem érzed jól magad vagy nyugtalanít a vírusfertőzés lehetősége, tudasd ezt a szüleiddel vagy egy olyan felnőttel akiben megbízol, így ők tudnak segíteni.
Ne feledd: Sokat tehetünk magunk és mások biztonságáért a rendszeres kézmosással, a személyes távolság megtartásával és azzal, hogy nem nyúlunk az arcunkhoz.

2. Tereld el a figyelmed!
A pszichológusok szerint, amikor folyamatosan megterhelő körülmények közt vagyunk sokat segíthet a problémák két kategóriába sorolása: azok a dolgok amiken segíthetek, és azok, amelyeket nem tudok befolyásolni.
Jelen helyzetben sok dolog esik ebbe a második kategóriába, és ezzel nincs is probléma, ha bele tudunk nyugodni a helyzetbe. Ebben segíthet, ha más elfoglaltságokat keresünk a figyelmünk elterelésére. A házimunka, a filmezés vagy a bekuckózás egy könyvvel segíthet a ránk nehezedő nyomás csökkentésében és az egyensúly megtalálásában napról napra.


3. Keress új módokat, hogy kapcsolatban maradj a barátaiddal!
A social media jó lehetőség a kapcsolattartásra ha fizikai találkozás nélkül akarsz időt tölteni a barátaiddal. Légy kreatív: csatlakozz pl egy Tik-Tok kihíváshoz, mint a #safehands! Szinte biztos, hogy ebben jók vagytok, meg fogjátok találni az új módokat az online kommunikációra.
Nem jó ötlet azonban a képernyőhöz és közösségi oldalakhoz való korlátlan hozzáférés. Nem egészséges és még a szorongást is erősítheti. Dolgozzatok ki szüleiddel egy menetrendet az elektronikus eszközök használatáról.

4. Koncentrálj magadra!
Már régóta ki akarsz próbálni valamit, belekezdenél egy könyvbe, vagy valamilyen hangszeren játszanál? Most jött el erre az idő. A magadra figyelés és az öledbe szakadt idő megfelelő kihasználása egy produktív módja a mentális egészséged megőrzésének. Írj listát a könyvekről, amiket el szeretnél olvasni, és dolgokról, amiket meg szeretnél csinálni!

5. Éld át az érzelmeidet!
Kihagyni a baráti találkozókat, lemondani a hobbinkról vagy a sportmeccsekről nagyon lehangoló tud lenni, különösen igaz ez a tinédzserekre. Hogy küzdjünk meg ezzel a csalódással? Engedd, hogy átéld. Ha negatív érzelmek kerítenek hatalmukba, az egyetlen kiút, ha szembenézel velük. Ha úgy érzed, szükséged van rá - légy szomorú. Ha ezt megengeded magadnak, gyorsabban fogsz túllendülni rajta.
Érzelmeink feldolgozása mindenkinél máshogy történik. Van, aki a művészet útján fejezi ki, de van, aki a barátaival beszéli meg és a megosztott szomorúság útján érzik magukat közel egymáshoz, ha már személyesen nem lehetnek együtt. De olyan is akad, aki élelmiszert halmoz fel. A legfőbb az, hogy úgy dolgozd fel, ahogy te jónak érzed.

6. Légy kedves magadhoz és másokhoz!
Néhány kamasznak zaklatással vagy piszkálással kell szembenézniük a koronavírus miatt. Ne várjuk el a célpontba vett gyerekektől és tiniktől, hogy egyedül szálljanak szembe a helyzettel; inkább bátorítsuk őket, hogy forduljanak barátaikhoz vagy egy felnőtthöz segítségért és támogatásért.
Ha észreveszed, hogy durván viselkednek egy ismerősöddel, próbálj segítséget nyújtani. Ha semmit sem teszünk, az illető úgy érezheti, hogy magára maradt, vagy nem fontos az embereknek. A te szavaid viszont segíthetnek neki!
És ne feledd: ebben a helyzetben különösen át kell gondolni, amit mondunk vagy megosztunk, nehogy megbántsunk másokat.

Forrás:
https://www.unicef.org/coronavirus/how-teenagers-can-protect-their-mental-health-during-coronavirus-covid-19