Szexuálisan terjedő betegségek – 5. CHLAMYDIA
2017. nov. 27., Egészségfejlesztés

Ha gondod van és tájékozódni akarsz, vagy csak érdekel a téma. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti!

AKUT UROGENITALIS CHLAMYDIASIS
 
Napjainkban a nyugati országokban nagy figyelmet kapott ez a kórokozó, ugyanis sajnálatos módon nagyfokú ellenálló képességre (rezisztenciára) tett szert az antibiotikumok ellen. Ez olyan fokot ért el, hogy a kutatók egy része aggódik amiatt, hogy hamarosan nem fogjuk tudni kezelni a betegeket. A kórkép okozói igen kisméretű baktériumok, a Chlamydia trachomatis D-K szerotípusai, amelyek kétféle alakban léteznek. Önálló szaporodásra képtelenek, mert bizonyos fehérjéket, enzimeket kódoló gének hiányoznak belőlük. Így csak élő sejtben tudnak szaporodni. A C. trachomatis az esetek 70%-ában nem idéz elő tüneteket nőkben, viszont sokszor visszafordíthatatlan károkat okoz. A méhnyak hámját fertőzi meg, méhnyakgyulladást (cervicitist) okozva. Legfontosabb tünete nők esetében a folyás, esetleg csípő, szúró érzés a vizeletürítés során, de a nők nagy többségénél ez nem jelentkezik, így a baktériumot könnyen továbbadhatják a szexuális együttlét során, ami hozzájárul a kórokozó gyors terjedéséhez Amennyiben az akut gyulladást nem kezelik megfelelően, a baktérium a felsőbb nemi szervekre, a petevezetékre is ráterjedhet, annak gyulladását okozva. A krónikus kismedencei chlamydiafertőzés szövődménye lehet – hasonlóan a krónikus gonorrhoeás fertőzéshez – a petevezető elzáródása és ennek következtében a méhen kívüli terhesség, valamint a terméketlenség is. A férfiakban – hasonlóan nőkhöz – jelentkezhet rendellenes folyás, égető érzés, amely a vizeletürítéshez kötött, valamint a herék fájdalmas duzzanata alakulhat ki. 

Az urogenitalis chlamydiafertőzés világszerte rendkívül gyakori, 2015-ben 61 millió esetet regisztráltak, az USA-ban 1,4 milliót. Magyarországon a chlamydiafertőzéseket, amennyiben diagnózisra kerülnek, kötelezően be kell jelenteni. 2015-ben az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján 965 esetet regisztráltak, ebből a 15- 19 éves korosztályban 86 megbetegedés történt. Természetesen ezek a számok csak a jéghegy csúcsát jelentik. A chlamydiafertőzéseket megfelelő antibiotikumokkal kezelik. Sajnos nem mindig sikeres a terápia, aminek hátterében sokszor az áll, hogy a kórokozó speciális alakot vesz fel, amelyre az antibiotikum kevésbé hat, így életképes marad és a későbbiekben ismételt gyulladást okozhat.Folytatjuk a vérbajjal!

A teljes cikket elolvashatod sz Egészségfejlesztés című folyóiratban itt: http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path[]=175&path[]=pdf