„Szűz vagyok és 15 éves”
2018. jan. 29., Dr. Klujber Valéria

Ez szerintem nem ciki, hanem normális.

Láttam egy plakátot. Nem tudom, hogy ők mit gondolnak erről. (A kép forrása: telenor)

Én azt gondolom, hogy nem baj, ha megkérdezed, de a kérdésből az tűnik ki, hogy valamilyen külső elváráshoz akarsz igazodni. Márpedig nem vagyunk egyformák, nem érünk egyszerre. Van, aki egy évesen járni kezd és van olyan gyerek, aki 16 hónaposan áll fel. Van, aki 15 évesen érett a testi szerelemre, de a legtöbben nem azok.

Ráadásul ez az esemény nem ugyanaz, mint mondjuk kiolvasni egy könyvet (ciki, hogy 15 vagyok, de nem olvastam egy Jókait sem?), hiszen ez később pótolható.

A szűzesség ELVESZTÉSE ahogy ezt a magyar kifejezés szokás szerint annyira jól jelzi, egy egyszeri, megismételhetetlen veszteség. A szűzesség vagy van, vagy nincs. Aki elvesztette, annak értelemszerűen nincs.

Ugye tudjátok, hogy a régi időkben még evidens volt, hogy lehetőleg egy lánynak szűzen kellett férjhez mennie (az egy másik kérdés, hogy ez mennyire volt valóság… kérdezzétek meg nagyszüleiteket). Amennyire ez túlzás volt, de a fogamzásgátlás hiánya miatt logikus, éppen annyira őrültség a mostani divat, miszerint a szűzességtől meg kell szabadulni.

Mit mond erről a korosztályotok?

Válaszok a középsuli.hu oldalról

http://kozepsuli.hu/gond-hogy-meg-szuz-vagyok-fiatalok-valaszolnak/:

Benedek, 19 éves, Cegléd„Igaz, én már rég elvesztettem, de nem gondolom, hogy gáz lenne az, ha valaki még vár az igazira és arra, hogy vele történjen meg. Szerintem dicsérendő az, még akkor is, ha legyen valaki lány vagy fiú, de huszonévesen veszti el és igaz szerelemben, minthogy egy szolgáltatás keretében adná oda valakinek!”

Nikolett, 15 éves, Szigetszentmiklós„Egy idő után én gáznak tartom. Szerintem tizenévesen van annak az ideje, hogy megtörténjen, mivel később szerintem már üres lesz, és nem fogja tudni az ember annyira élvezettel eltölteni az elsőt se, mint ahogy ilyen fiatalon. Bocsi, ha valakit megsértettem!”

Szabina, 17 éves. Váchartyán„Erről a témáról sokat tudok mesélni. Elsőnek is, ne akard elveszteni. Ha valaki elveszti a szüzességét, attól nem lesz több, illetve kevesebb se. Mindenki maga érzi, hogy mikor jön el az első pillanat, és mikor kivel kell megtörténnie, viszont sokszor nem az első megérzés a ideális. Olykor érdemes várni és tényleg a komoly udvarlónak megadni, akivel talán örökre együtt lehetsz! Szerintem, lehet régimódi gondolkodás, de az utolsónak kellene megadni!”

Már ebből a néhány válaszból is látszik, hogy a dolog eléggé lényeges kérdés, nem érdemes divatból minél előbb túlesni rajta. Az a fiú, aki ezt átéli veled, éppen úgy emlékezni fog rá egész életében, mint ahogy valószínűleg te is. Nem szabad felindulásból, kapkodva, egy garantált rossz élményt összeszedni. Legyen ez egy olyan alkalom, amire felkészülsz, ami szép emlék és talán egy életre is összeköthet benneteket. Azért ilyen is van – remélem.

Ha fiúként vagy szűz és 15 éves az még annyira sem ciki, hiszen a fiúk köztudottan általában később érnek. Hidd el, nemsokára lesz egy lány, aki örömmel bevezet a témába… De az is nagy élmény, ha együtt fedezitek fel ezt a világot a szerelmeddel és elnézitek egymás botladozásait, sőt, észre sem veszitek, hogy botladoznátok. A legtöbb dolog jön magától, ha egymásra hangolódtok.

Az oldalon egyébként sok jó infót találtok, megjelenésekor azonnal ajánlottuk is nektek. De nekem ez a kampány-plakát nem tetszik.