IBD
2019. szept. 27., negyulladjbe.eu

Gyulladásos bélbetegségek fiatal korban

A Crohn-betegség és a Colitis Ulcerosa – összefoglaló nevükön IBD (Inflammatory Bowel Disease vagyis gyulladásos bélbetegségek) – krónikus, hullámzó lefolyású betegségek, melyeket nem elég diagnosztizálni és a megfelelő kezelésben részesíteni. Nagyon fontos, hogy az orvos által előírtakat az érintettek be is tartsák – így érhetik el a lehetséges legjobb életminőséget. Ennek feltétele a témában való tájékozottság. A Ne gyulladj be! Klub és weboldala híradással, a fizikai és a lelki vonatkozások bemutatásával, valamint a gyulladásos bélbetegségekhez kötődő könnyedebb tartalommal, a kicsiknek mesékkel, a nagyobbaknak blogbejegyzésekkel segít a kiegyensúlyozott és tünetmentes élet elérésében.

http://www.negyulladjbe.eu

„Pusztán a panaszok és a klinikai tünetek alapján – amelyek természetesen felkeltik a gyanút – nem lehet ezeket a betegségeket diagnosztizálni, mert ezek rendkívüli mértékben hasonlíthatnak bélfertőzés eredetű megbetegedésekre. Az első feladat tehát minden esetben a bélfertőzés gyanújának a tisztázása, székletvizsgálatokkal. Ezt a lépést az alapellátásban kell elvégezni.
Szakmai logika szerint is az egyszerűen, a beteg megterhelése nélkül tisztázható kérdésekre kell először választ kapni, a gyakoribb és a valószínűbb okokat kell elsőként kizárni. Jelenleg úgy tűnik ugyanakkor, hogy a lezajlott bélfertőzések is elősegíthetik az IBD-t, ez azonban csupán a tapasztalatokon nyugvó hipotézisek egyike, amelyre nem lehet minden esetben visszavezetni az egészségkárosodás kialakulását.

A diagnosztika lényegében nem különbözik a felnőttkori diagnosztikus lépésektől. Laboratóriumi vizsgálatokkal tisztázzuk, hogy vannak-e gyulladásra utaló aktivitási jelek, és ha vannak, akkor ezek milyen mértékűek. Különböző immunszerológiai vizsgálatokkal is finomítani lehet a képet. Nélkülözhetetlen továbbá az endoszkópiás vizsgálat. Kötelezően ajánlott a felső béltraktusról is tájékozódni, tehát nem csak kolonoszkópiát, hanem felső endoszkópiát is végzünk. Crohn-betegség esetén tájékozódni kell a vékonybél azon szakaszairól is, amelyek nem közelíthetőek meg az imént említett eszközökkel – ilyenkor képalkotó eljárásokhoz folyamodunk, melyek közül az MRI vizsgálatot részesítjük előnyben, mert amellett, hogy kitűnő képminőségben szállítja az információkat az ábrázolt szakaszokról, óriási előnye, hogy semmilyen sugárterheléssel nem jár. Egy CT vizsgálat több száz mellkasfelvétel sugárterhelésének megfelelő dózist jelent, ezért nem célszerű gyakran ismételni.
Összefoglalóan tehát szükséges a székletvizsgálat az infekció gyanújának elbírálására, a laboratóriumi vizsgálat a gyulladás aktivitásának becslésére, valamint endoszkópia és képalkotó eljárások alkalmazása a biztos diagnózis és a betegség kiterjedtségének pontos megítélése érdekében."