Kéz- láb- száj- betegség
2014. nov. 25., Dr. Klujber Valéria

Magas láz, majd kiütések a kezeden-lábadon? Ez az!


A kéz-láb-száj betegséget az enterovirusok csoportjába tartozó Coxsackie- vírusok okozzák. A célközönség az 5 év alatti korcsoport, de bárki megbetegedhet, serdülők, felnőttek is.

A fertőző forrás a beteg és a tünetmentes, de már lappangási időben a vírust a székletével, nyálával ürítő gyermek és felnőtt. A gyakori szappanos kézmosás valamelyest csökkenti a fertőzés átvitelének lehetőségét. A tünetegyüttes a magas lázzal, náthával, köhögéssel, test szerte foltos kiütéssel, a tenyéren és talpon fájdalmas és viszkető hólyagokkal, a szájban fájdalmas hólyagokkal teljes. Talán az utóbbiak okozzák a legtöbb problémát, mert nehezítik az evést, ivást.
Teendő csak tüneti kezelés, fájdalom- és lázcsillapítás, ha szükséges. A betegség magától gyógyul egy héten belül.

Kb. így zajlik:
„A tinédzser néhány nappal később ébredt délben magas (közel 39 fokos) lázzal és torokfájással. Piros foltok sehol. Lázcsillapítóval és langyos zuhannyal estére már rendbejött, másnap láztalanul ébredt, egyetlen piros szélű, viszkető hólyaggal a tenyerén. Harmadnap semmi változás, már azt hittük, megúsztuk. A foltözön csak negyednapra borította el mindkét tenyerét, talpának boltívét, sarkának boka alatti peremét és ajkai környékét, orrát, no meg a száj és orr nyálkahártyáját, torkát. Ezek a foltok később kiemelkednek a bőrből, hólyagosodnak, felfakadnak, majd elvileg nyomtalanul leszáradnak. Lehetnek fájdalmatlanok, ám másoknál tűszúrásszerűen fájdalmasak, érintésre is érzékenyek, és nagyon viszketők."