Magasvérnyomás
2018. máj. 29., Dr. Klujber Valéria

Neked mennyi a vérnyomásod?

A legutóbbi (tavalyi) iskolában mért adatok szerint is, már a második osztályban is előfordul, hogy valakinek magas vérnyomást mértek, de 8-12-dikre ez az arány 2-3%-ra nő. Ezt már komolyan kell venni!

Legyél tisztában a normál értékekkel és a saját vérnyomásoddal! A szüleid közül van akinek magasvérnyomás betegsége van? Szed rá gyógyszert? Ha igen, akkor te is hajlamos lehetsz rá. Tegyél meg mindent az életmódoddal, hogy elkerült az életen át tartó gyógyszerszedést és a szövődményket.

Mit tehetsz? Legfontosabb a rendszeres mozgás és az egészséges testtömeg. Sportolj valamit, ami nem csak egészséges, de örömet is ad, barátokat is szerezhetsz. Találd meg, hogy mi az amiben ügyes vagy, így sikeres, népszerű is leszel.

Beszélj az iskolaorvossal vagy a védőnővel erről!Az ábrán több minden feltűnő:

Egyrészt, ahogy idősebbek a gyerekek, egyre gyakoribbá válik a magas vérnyomás. Szerencsére a betegség nem vált gyakoribbá 2002 óta, de a 2-3% nem kevés. A te osztályodban is van legalább egy gyerek, akinek magas vérnyomása van.

Másrészt a fiúknál sokkal gyakrabban fordul elő magas vérnyomás (kék oszlop), mint a lányoknál.

Itt megnézheted az átlagos normál értékeket nemek és életkor szerint.

A percentilis azt jelenti, hogy az 50%-hoz tartozó érték az átlagos, ehhez minél közelebb van a vérnyomásod, annál inkább átlagos. A legszélső értékek már kórosnak tekinthetők, de itt is igaz, hogy egy mérés nem mérés.