Még egyszer a székletről
2016. márc. 8., Dr. Klujber Valéria

Székletünk harmada-fele az elhalt baktériumainkból áll. Hogy ez miért lényeges? Olvass tovább!

A bél a legnagyobb immunszervünk.

Az már lassan köztudott a probiotikumokat árusító cégeknek köszönhetően, hogy a belünkben, főként a vastagbelünkben élő nagyszámú baktériumnak és más egysejtűnek nagyon fontos szerepe van az életünkben, egészségünk megtartásában. Tízszer annyi baktérium él a belünkben, többségében bennünket támogatva, mint amennyi humán (emberi) sejtünk van. Akkor most ki is a főnök?

Szerencsére ők nem egyfelé húznak, egyelőre úgy néz ki, hogy inkább az emberi szervezet irányítja a dolgokat.

Mégis előfordulhat, hogy bizonyos alkalmakkor átveszik az irányítást. Vannak olyan táplálékok, amik kifejezetten kedveznek a bélbaktériumoknak és képesek elérni, hogy azt fogyasszuk. Hogy ezt pontosan hogyan teszik, az nem világos, de képesek üzenni az agynak. Bizonyos magatartásformák és a bélflóránk között is találnak a kutatók kapcsolatot. Valószínűleg egyre izgalmasabb híreket fogunk majd hallani erről a témáról.
Én azt javaslom, hogy ne fogjunk mindent a baktériumokra. Vagy ha rájuk is fogjuk, azért próbáljuk megtartani a kiegyensúlyozott táplálkozási szabályokat. A táplálékunkkal a székletünkben látható baktériumainkat is tápláljuk. Ha egysíkúan étkezünk, akkor csak bizonyos baktériumok érzik jól magukat bennünk, néhányakat kiéheztetünk, azok elpusztulnak. Annak pedig biztosan nem lesz jó vége. Sokszáz, talán több ezer faj él bennünk, amiknek nagyrésze nem tenyészthető a laboratóriumban, lehet, hogy egy részüket még nem is ismerjük. De az évezredek alatt már összeszoktunk, biztos, hogy szükségünk van rájuk.
A bélbaktériumok egy része a rostokért rajong. Egy alma, vagy egy kis nyers zöldség visszahozza az életkedvüket. Vannak, amelyek az állati zsírokat kedvelik, odavannak egy ropogós bőrös csülökért. Fontos, hogy rendszeresen fogyassz telítetlen zsírokat-olajokat – egy-egy kis marék dió, mandula, vagy a halak ehhez éppen megfelelnek.
Ne csodaszereket keress, vagy egy mindenkinek jó megoldást. Próbáld ki a változatos, egészséges táplálkozást, amiben arra is figyelsz, hogy mi esik jól.

Ha van valamilyen bélbetegséged, vagy allergiád, immunrendszert érintő betegséged, akkor erre különösen érdemes figyelned.

A széklet gyakorisága és állaga az egyik legfontosabb jelzője a bélbaktériumok életének. Figyelj oda és vedd észre, ha ezen a téren változik valami.

 

 

Alulról számozva a 3. 4. 5. tekinthető egészségesnek, a középső (4-es számú) lenne az ideális.

A tiéd milyen?