Narancsbőr
2017. júl. 21., Dr. Klujber Valéria

Nem vagy egyedül, a nők 90%-át érinti!

Egy blogon olvastam és nagyon igaz: senkit sem érdekelt a narancsbőr egészen addig, amíg nem tettük közszemlére a bőrünket.
Mi is a narancsbőr?
Más néven, hivatalosabban cellulit. A zsírsejtekkel teli bőralja kötőszöveti rostokkal elválasztott részei. A behúzádások a rostoknál vannak. Ha több a zsír, akkor a rostok rosszabbul bírják a feladatot, feszülnek, jobban látszik a naracsbőr.

A bőrt a bőralja párnázza ki. Döntően zsírszövet és kötőszöveti sövények alkotják.
A zsírsejtek párna formájú, nagyméretű, kollagén rostokkal összetartott fészkekben helyezkednek el. A sövényekben futnak az erek és az idegek. A bőralja kötőszöveti rostokkal kapcsolódik a fölötte lévő irhához, alul pedig az izomrostok határolják. 

Kedvelt helyei a comb, a csípő, a fenék. 

A zsírlebenyek között a rostok lefutását és zsírsejtekkel történő kitöltését a női hormonok befolyásolják, tehát a cellulit leginkább a női nemi hormonok élettani hatásával magyarázható.

A cellulit fokozatai:

0. fokozat: a matrac-jelenség a bőr ráncolásával még nem váltható ki, álló és fekvő helyzetben a comb és a far bőre sima. Karcsú nőkre, sportolókra jellemző.
1. fokozat: a bőrfelszín sima, de széthúzva már egyenetlen a felszín. A nőies típusok jellemzője, férfiaknál az androgénszint (férfi nemi hormon) csökkenésekor látható.
2. fokozat: a bőr fekve sima, de felállva látható a narancsbőr. Súlyfelesleggel rendelkező nőknél és csökkent androgénszintű férfiaknál látható jelenség.
3. fokozat: a matracfenomén állva és ülve is látható - sokszor ruhán keresztül is-, sőt, eltorzítja a végtagok és a far kontúrját. Elhízás és öregedés jeleként fordul elő.

Tudtad? A cellulit nem azonos a cellulitissel, ami (-itis) gyulladást jelent. A cellulit esetén jelen tudásunk szerint nem áll fenn gyulladás. Ha angolul akarsz utánaolvasni, akkor viszont jó, ha ismered ezt a kifejezést is a találó magyar narancsbőr mellett.

Mi az ami segít?

Sok folyadék és az ennek következtében kialakuló megfelelő hidratáltság.
A normál testsúly, vagyis nem túl sok zsír.
A mozgás. Vékonyabb bőralja az eredménye, vagyis szebb bőr.
Sajnos a hajlam is számít, tehát csodát nem várhatunk. Ráadásul az alkatunk is genetikai adottság, tehát legjobb, ha elfogadjuk magunkat lényegében olyannak, amilyenek vagyunk.Forrás: Mayo Klinika (http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/home/ovc-20265001)

Csodaszerek?

Ezzel kapcsolatban mélyreható vizsgálati eredmények nélkül nem merek állástfoglalni. Próbáld ki, ha valami ígéretesnek látszik, nem sok a mellékhatása és nem iszonyú drága. Ha lehet, akkor a választás előtt érdeklődj olyanoktól, akik már próbálták.

Ha rám hallgatsz, akkor akkor az életmódodon változtass egy kicsit, ha van rá ok és akkor általában az egészségedért tettél nem is keveset: több zöldség, kevesebb finomított cukor és több mozgás!