Parodontitis
2020. jan. 16., Dr. Klujber Valéria

Fogágy-gyulladás avagy tényleg baj, ha vérzik az íny?

Igen.

Nem csak arról van szó, hogy a fogakra nézve is rosszat jelent, ha fogágybetegséged van - bár fiatalon elveszíteni a fogakat sem valami kellemes dolog-, de a lényegben itt is a baktériumok a ludasak.

Talán neked is feltűnt, hogy egyre többet tudunk meg a velünk-bennünk-rajtunk élő baktériumok szerepéről, bár még korántsem ismerjük őket rendesen. De az biztos, hogy az iny gyulladásos betegségeiben is elszaporodnak bizonyos baktériumok.

De mi a lényege és főleg mi az oka?

A parodontitis a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról. Végső soron a fogak kilazulásához, majd kihullásához vagy szükségszerű kihúzásához vezet. A legkönnyebben kiküszöbölhető és leggyakoribb oka az elégtelen fogápolás. Az eltávolítatlan lepedék és fogkő baktériumflórája a fognyak irányából gyulladásossá teheti az ínyt.

Helyes ápolás mellett, eredendően egészséges, ellenálló fogzománcú és fogszövetű embereknek is okozhat gondot. Az örökletes tényezők között kiemelkedő szerepe van a fogak és rajtuk keresztül az íny egészségtelen terhelésének, ami adódhat fogcsikorgatásból vagy az állkapocs alakjából, a szabályozatlan fogakkal történő vagy nem kielégítő rágásból.

Mi bajom lehet ebből még?

Közvetlen következménye a vérzés, az afták, a rossz szájszag lehetnek. A gyulladáskeltő, nem a szájba való baktériumok számos betegség előidőzői, vagy legalábbis segítői lehetnek. Ezek a koraszülés, az izületi gyulladás, a szívinfarktus, és bizonyos rákfajták is. Magyarországon valami miatt sokszorta gyakoribb az ajak- szájüregi rákok előfordulása, mint más országokban. Valószínű, hogy ezek megelőzésében is szerepet játszik a hatásos fogmosás.

Mit csináljak?

Tanuld meg a helyes fogápolást!

A napi kétszeri fogmosáson túl szükség lehet fogselymem használatára, vagy más segédeszközre a rendszeresen képződő lepedék eltávolításához. A fogorvost érdemes félévente felkeresni, hogy a termelődő fogkövet (a baktériumok rejtekhelye) eltávolítsa. Lehet, hogy neked nincs is rá szükséged félévente, csak évente, vagy ritkábban. Beszéld meg a részleteket a fogorvosoddal!

Megéri.