PCOS
2020. aug. 10., Dr. Klujber Valéria

Policisztás ovarium szindróma. Egyre többet hallani róla.Ritkább menstruáció, elhízás, ciszták a petefészekben, esetleg szőrösödés, cukorbetegség. És persze meddőség. Ezek a főbb tünetek.

Általában pattanásos bőrrel, több férfihormonra jellemző tünetekkel (vékonyszálú, zsíros haj) jár. Ma úgy tudjuk, hogy minden 10. nőt érinti.

A PCO szindroma diagnózis akkor mondható ki, ha az alábbi három jellemző tünetből legalább kettő jelen van a páciensnél:

elmaradt peteérés, menstruációs zavar, 
fokozott, férfias típusú szőrnövekedés, mely az androgén jellegű hormonok, azaz androszténdion, DHEAS és tesztoszteron férfi nemi hormonok emelkedett szintjéből adódik, 
a hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével egyértelműen igazolt sok apró ciszta a megnagyobbodott petefészkekben, amit úgy is hívnak, hogy Black Pearl Necklace Sign, szabad fordításban fekete gyöngysor tünet.

A gyanú általában az anamnézis és az UH vizsgálat után hormonvizsgálatok révén erősíthető meg, de ez nem mindig egyszerű. Sokszor nincs meg a jellegzetes ultrahang-kép, sokszor a menstruációval kapcsolatos tünetek nem egyértelműek. Itt is igaz, hogy a betegség nagyon különböző súlyosságú lehet, általában az életkor előrehaladtával súlyosbodik. Nagyon sokszor, már serdülőkorban elkezdődik.Alapvető ok: az inzulin-érzékenység csökkenése, amire a szervezet fokozott inzulin-termeléssel reagál. A többi tünetet következménynek tartják. Ezért alapvetően hormonrendszeri betegség, nem nőgyógyászati!
Végső kifejlődésekor jellemzők lesznek a civilizációs betegségek, amik az elhízással járnak: cukorbetegség, szív- érrendszeri betegségek.
Ha úgy látod, hogy hasonló tüneteid, panaszaid vannak, jobb a bizonyosság. Míg az egyszerű fogamzásgátlóval csak elnyomjuk a tüneteket, a diagnózist követően bevezetett életmódváltással (diéta, mozgás) és célzott kezeléssel megelőzheted a későbbi problémákat. Ha nem fejlődik ki korán a teljes betegség, akkor a gyermektelenségtől sem kell félni és a cukorbetegség kialakulásának ideje is kitolható.

Egy kis élettan:

NORMÁL PETEFÉSZEK

A nőknek 2 petefészke (ovarium) van, melyek a kismedencében a méh (uterus) mellett helyezkednek el. A petefészek fő funkciója a petesejtek kibocsátása és a hormontermelés.

Születéskor az ováriumok éretlen petesejtek ezreit tartalmazzák, minden petesejtet sejtek vesznek körül, és egy folyadékkal telt hólyag biztosítja a fejlődésüket. Ezeket nevezzük együttesen tüszőnek (folliculus).

A normál ciklusú nőkben, minden hónapban 1 vagy kettő tüsző indul növekedésnek, ez kb. 20 mm-es nagyságig növekszik, ekkor a petesejt kiszabadul a petefészekből (ez az ovuláció, jellemző ideje a ciklus 14. napja), és a petevezetékbe kerül. A petevezetékben megtörténik a megtermékenyülés, majd innen a megtermékenyített petesejt (embrió) a méhbe vándorol, ahol beágyazódik a méh nyálkahártyájába (endometrium), és létrejön a terhesség. Ha nem termékenyül meg a petesejt, akkor a méh nyálkahártyája leválik, ez a menstruáció, mely körülbelül az ovulációt követő 14. napon, a ciklus 28. napján következik be.

Az ováriumban 3 fontos hormoncsoport termelődik: ösztrogének, androgének és progeszteron. Ezek a hormonok az agyalapi mirigyben (hipofízis) felszabaduló két hormonnak a szabályozása alatt állnak: Follikulus Stimuláló Hormon (FSH) és Luteinizáló Hormon (LH). Ez a két reproduktív hormon irányítja a tüszők fejlődését és az ovulációt.POLICISZTÁS OVÁRIUM

A policisztás ováriumok sok apró tüszőt tartalmaznak - legalább petefészkenként tizet. Ezek a ciszták közül néhány petesejtet tartalmaz, egy részük nyugvó állapotban van, egy részük hormonokat termel.

A ciszták meglehetősen kicsik, általában nem nagyobbak 8 mm-nél ,de az UH-on jól láthatók. Vérvizsgálattal kimutathatók azok a hormonszint eltérések, melyek a PCOS-ra jellemzők, de ezek a hormonszintek egyéni eltéréseket mutatnak.

Nem minden nő policisztás ovárium szindrómás, akinek a fenti ultrahangeltérése van! A petefészkek nem válnak hirtelen policisztássá, de a policisztás ováriummal rendelkező hölgyeknél bármikor megjelenhetnek a tünetek.

Úgy tűnik, hogy a policisztás ováriumok kialakulásának az az oka, hogy a petefészkek nem képesek megfelelő arányban termelni a hormonokat. Az agyalapi mirigy érzékeli, hogy nem kielégítő a petefészkek működése, ennek következtében abnormálisan sok LH-t és FSH-t szabadít fel - ami azt jelenti, hogy szokatlanul magas lesz a vérben az LH szint.

A petefészekben és a hipofízisben jelentkező kiegyensúlyozatlan hormontermelés szabálytalan ovulációt, vagy akár az ovuláció teljes hiányát (anovuláció) eredményezheti. Emiatt a menstruációs ciklus szabálytalanná, esetleg a szokásosnál erősebbé válhat, előfordulhat az is, hogy csak hosszabb kihagyás után jelentkezik a vérzés (oligomenorrhoea), vagy néhány esetben egyáltalán nincs menses (amenorroea). A nők egy része alhasi fájdalmat észlel, mely összefüggésben lehet a hormonoknak a kismedencei vénás hálózatban áramló vérre gyakorolt hatásaival.