AndroiDiéta
Alkoholos energiaitalok – többszörös veszély!
2013. máj. 16., Dr. Klujber Valéria

Alkohollal együtt fogyasztani az energiaitalt veszélyes, ezt szinte mindenki tudja. (Bár az egyik legnépszerűbb, ennek épp az ellenkezőjét állítja honlapján.)
Mégis, egy hazai felmérés szerint a fiatalok egyharmada éppen így és ezért issza!Egy 2011-ben készült hazai kutatás szerint a nagy átlagot tekintve még nem nagy energiaital fogyasztó a társadalmunk, aki fogyaszt, havonta általában 2-4 dobozt vásárol. Alkohollal együtt fogyasztani nem ajánlott, még is ezt a fogyasztási indokot jelölte be a legtöbb válaszadó, a válaszolók egyharmada, közöttük is zömében a 29 év alatti ?atalok. Bulizás és tanulás esetén a nők, míg sportolás és autóvezetés közben a fér?ak fogyasztják nagyobb arányban.

Az fiatalok körében igen elterjedt energiaitalokkal kevert alkoholtartalmú koktélok sokkal több balesethez vezetnek, mint az energiaital nélküli koktélok.

Egy amerikai felmérésből a kutatók megállapították, hogy az energiaitallal kevert alkoholos italok jelentősen megnövelik a balesetek és a különböző visszaélések számát az energiaitaltól mentes alkoholos italokhoz képest.

Azok a diákok, akik energiaitallal keverik az alkoholt, kétszer nagyobb eséllyel sérülnek meg, kétszer gyakrabban igényelnek valamilyen orvosi ellátást, kétszer gyakrabban ülnek be részeg sofőr mellé a kocsiba, valamint kétszer gyakrabban válnak szexuálisan bántalmazókká és kétszer gyakrabban is esnek ennek áldozatul. Az energiaital hatására a diákok több alkoholt fogyasztottak (5,8 ital/alkalom a 4,5 ital/alkalommal szemben) valamint kétszer olyan gyakran italoztak hetente, mint azok, akik energiaitallal nem keverték az alkoholt.

Tíz egyetem 4271 megkérdezett diákja közül a fehér, idősebb, sportoló fiúk voltak azok, akiknél nagyobb gyakorisággal fordult elő az energiaital és az alkohol keverése. Az utóbbi 30 napban alkoholt fogyasztók közül közel minden harmadik keverte az energiaitalt az alkohollal. Ez a kutatók szerint nem is annyira meglepő, mivel az energiaitalok adalékanyagai közül például a taurin az edzési képességet, míg a ginseng néhány egyéb komponenssel a libidót növeli.

Koffeintartalma és az alkohol ellentétes hatású, nagyjából olyan, mintha a kocsiban egyszerre nyomnánk a féket és a gázt.
Ha valaki ezt a keveréket issza, igen feldobottan fogja érezni magát, emelkedett hangulat és kirobbanó életérzés tölti el, ugyanakkor az ítélőképessége töredékére csökken. Kutatások szerint vannak a keverékre fokozottan érzékeny személyek, akiknél komoly egészségügyi kockázattal járhat az ital fogyasztása. Ráadásul ezek a személyek még csak nem is sejtik, hogy fokozott kockázatnak vannak kitéve. Például egy eddig nem ismerten szívbeteg kamasz esetében könnyen komoly gondot okozhat a keverék.
Egy 17 éves fiú majdnem meghalt az alkoholos energiaitaltól. A német srác összesen három liter energiaitalt és egy liter vodkát ivott meg, emiatt átmenetileg teljesen leállt a veseműködése. A kamaszt tíz napig kezelték kórházban akut veseelégtelenséggel.

Hogy miért növeli az energiaital az alkohol egyes hatásait?
Ha sok alkoholt iszol, arra a szervezeted reagál: álmos és fáradt leszel, idővel pedig kiütöd magad, ez egy védekező reakció is. Azonban, az energiaital nem engedi, hogy elálmosodj, hanem pörögsz tovább. Emiatt így sokkal több alkoholt lehet inni, mint a nem kevert alkoholból.
Ez már olyan fokú stressznek teszi a szervezetet, ami nagyon veszélyes lehet.

A legszomorúbb, hogy a haszonszerzés kielégíti az igényeket: kétféle alkoholos energiaital már biztosan kapható hazánkban is. Egyiket a Zwack „Fütyülős” gyártja (szégyen gyalázat!), a másikat a Hell.

Be kéne tiltani. Legalább egy kicsit legyen nehezebb beszerezni, bár tudom, hogy ez semmit nem old meg. De azért gondoljatok arra  is, hogy biztosan az-e a legérdekesebb a világból amikor semmit sem érzékelsz belőle???