Változtak a szabályok
2020. máj. 21., Dr. Klujber Valéria

A maszk viselésének is megvannak a szabályai.

A maszk fel- és levételekor alaposan moss kezet szappannal!
A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogd meg, ne nyúlkálj hozzá, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra. Ha olyan helyen vagy, ami fertőzött lehet (boltok, közösségi járművel, vagy szinte bárhol az otthonodon kívül, akkor figyelj arra is, hogy a szemedhez, lehetőleg az arcodhoz se nyúlj! Sokszor észre sem vesszük ezeket a mozdulatokat, annyira automatikusak! Figyelj rá!
Az egyszerhasználatos szájmaszkot használat után pedig azonnal dobd zárt szeméttárolóba!

Használhatsz textil maszkot is, ebből sokan divatot csináltak.
A maszknak minél kevesebb réssel kell egyszerre takarnia az orrot és a szájat. Magyarul azon keresztül kell venned a levegőt (ami a legjobb esetben sem sikerül 100%-osan).
Ha választhatsz, vagy esetleg ti varrjátok, akkor figyelj a méretre!
Az anyaga legyen 60 fokon, mosógépben mosható, többrétegű vászonanyag.

A maszk előnyei a Magyar Orvosi Kamara szerint.
1. Az orvosi maszkoknak / szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.
2. Az orvosi maszk és szövetmaszk nem szűri ki a víruspartikulumokat, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba. A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.
3. A vírus a különböző felszínek kézzel történő érintésével, majd a kézzel arc, száj, szem, orr érintésével is terjed. A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy arcához nyúl, ezzel elősegítve az egyes mozdulatbeli viselkedések (arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás) elhagyását, megváltoztatását.
4. A maszk közterületeken történő viselése magunk és a körülöttünk levők viselkedését is pozitívan befolyásolhatja járványügyi szempontból. Figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására, illetve arra, hogy ha bármilyen kontaktust kell felvennünk (beszélgetés, tárgyak átadása) annak idejét a lehető legrövidebbre csökkentsük az érintkezés kerülésével és az ajánlott távolság (minimum 2 méter) betartásával.