Szexkönyv kamaszfiúknak
2020. febr. 10., Gyurkó Szilvia

A Respekt, saját meghatározása szerint „szexkönyv fiúknak”, de a lányok érdeklődésére (nyilván) ugyanúgy számot tarthat.

„Ez az első alkalommal Svédországban megjelent könyv kifejezetten a kamasz fiúkat szólítja meg. És rögtön az első oldalon bizonyságot tesz róla, hogy ez bizony egy őszinte és tabumentes könyv, ami pontosan tudja mi foglalkoztatja a fiúk többségét a legjobban: „Normális a péniszem?”. (Spoiler: Igen.)
Ezzel a témával kezd a könyv, majd utána végighalad minden fontos kérdésen a maszturbálástól a pornón át a fiúszerepekig.
Hoppál Bori könyvével ellentétben, ami elejétől a végéig a lányokra van szabva, és róluk szól, Inti Chavez Perez könyvében nemcsak a fiúkról és az ő kamaszkori testi változásaikról, meg szexualitásukról van szó. A Respektben nagy hangsúlyt kapnak a lányok (kvázi elmagyarázva „hogyan is működnek”), a szerelem és a szexuális együttlét, de a szerző ír a pornóról is, és az erőszakról. Pontosabban arról, hogy mi számít erőszaknak és visszaélésnek, ha szexről van szó – mit jelent a beleegyezés, és egymás kölcsönös tisztelete.
Nagyon sok fontos témát végigvesz a könyv – ez az egyik legnagyobb erőssége. Viszont amiatt, hogy ne egy hatszáz oldalas lexikon alatt roskadozzon a kamaszfiúk éjjeliszekrénye, minden témára csak egy-egy fejezet, vagy pár bekezdés jut, így viszont nincs minden részletesen vagy mélységében kifejtve. A legjobban ez a könyv (is) úgy tud működni, ha van a gyerek mellett egy olyan felnőtt, akivel az olvasottakat meg lehet beszélni, és tovább lehet gondolni egy-egy témát.
A Respekt hasznos és jó könyv kiskamaszoknak és kamaszfiúknak (a tördelés, és a szószedet kedvez annak, ha csak egy-egy részt vagy témát akarnak elolvasni), azonban arra fel kell hívnom a szülők figyelmét, hogy ez a könyv a Magyarországon megszokottnál nyíltabban foglalkozik a szexszel, elfogadóbb minden szexuális érdeklődés iránt, és konkrét technikai leírásokat, tanácsokat is tartalmaz a kivitelezés tekintetében. Nagyon fontos, hogy ne csak megvegyük ezt a könyvet, de biztosítsuk annak lehetőségét is, hogy a gyerekünk beszélhessen arról, ami az olvasása során felmerült benne. És ha neki nem komfortos ezt a beszélgetést a szülővel megejteni (ami egyébként teljesen oké), akkor legyen olyan bizalmi felnőtt, akihez fordulhat.”

Az egész cikket két másik könyv ajánlójával elolvashatod itt:
https://konyves.blog.hu/2020/01/31/szexualitas_szex