Párkapcsolat
2024. máj. 29., Présing Zsolt

Korábban olvashattátok két fiatal szerkesztőnk cikkét, ami megihlette egy kedves ismerősünket. 30-as, házasság előtt álló férfiként írta, de ma már háromgyermekes apuka. Érdemes elolvasni!Azt gondolom, hogy érdemes különválasztani a fázisokat, amin keresztülmegy két ember, amikor a meglátástól az összejövetelig eljutnak.

Eddigi tapasztalataim és megfigyeléseim szerint férfi és nő között a legtöbb esetben (kivéve régi ismeretség) a vonzalom kívülről megfigyelhető alapokon jön létre. A nők kiszemelnek maguknak egy férfit a “kisugárzásuk” alapján. (A “kisugárzás” kifejezést az emberek arra szokták használni, amit éreznek, de tudatosan nem tudnak vagy nem akarnak megmagyarázni, pedig általában jól meghatározható dolgok.) A nők által kiszemelt férfiak általában olyanok, akiket több másik nő is kiszemelt magának. A férfi valójában figyeli az őt körülvevő nőket és megjegyzi, ha valamelyiktől olyan jelzéseket kap, ami az érdeklődését fejezi ki iránta. Egy jó pasi több nőtől is kap ilyen jelzéseket. Van, hogy a srác úgy dönt, hogy sokáig élvezi ezt a helyzetet, sokat akar flörtölni és ismerkedni, megismerni a nőket, és egyelőre nem akar monogám kapcsolatot. Ellenkező esetben választania kell az őt kiszemelt nők közül egyet, akivel összejön. Ezt a választást minden komoly szándék esetén egy megalapozó ismerkedés (randi-sorozat) előz meg a szóba jövő nőkkel. A férfi itt már a belső tulajdonságokat is figyelembe veszi, ahogy ez igaz a nőre is, aki szintén könnyen kihátrálhat a dologból ennek hatására. Ha ebben a fázisban a nő nem hátrál meg, és a férfi választása is az adott nőre esik, akkor onnan már csak az a kérdés, hogy melyik fél mitől kezdve tekinti a kettejük kapcsolatát monogám kapcsolatnak. Ez páronként és emberenként változhat.

A fentiek alapján a nők szerepe az ismerkedésben a következő főbb pontokra bontható:
Jelezni a férfi számára, hogy szívesen ismerkedne vele. Ez sokkal jobb, ha nem szóbeli egyértelmű jelzés hanem testbeszéd, mosolygás, kacérkodás, flört, stb eredménye. Egy jó pasi észre fogja venni ezeket a jeleket, és ha nem bunkó akkor reagálni (viszont flörtölni) is fog rá még akkor is, ha nem jön be neki a nő.
Amikor a férfi belemegy egy velősebb flörtbe, és érdeklődés jön létre kettejük között, aminek játékos megnyilvánulási formája a kölcsönös flört, akkor sokan ezt érzik annak a bizonyos “szikrának”. A kifejezés találó, mert a 2 fél között itt egy folyamat indul el. És igen, a szikra egy generált dolog. Nagyon nehezen jön létre, ha 2 ember leül egymás mellé búsan, és várja Ámor nyilát! Ekkor semmi jó nem fog történni.
A nőnek saját magában tudatosítani kell, hogy ez csak az első lépés, nem érdemes rögtön az esküvőn gondolkodni. Főleg, hogy ilyenkor még nem is igazán ismerik azt a férfit, ahogy a férfi sem őket.
Ha mindkét fél komolyabb kapcsolatot keres, akkor a “szikra” után ismerkedési fázis jön. Itt jön a belső tulajdonságok megismerése. Nagyon fontos, hogy a belső tulajdonság részét képezi a vonzó viselkedés. Nem csak a kedvesség és a közös érdeklődési kör belső tulajdonság! A kacér, szexi, de nem közönséges viselkedés a flört magasiskolája, a magabiztosság, az élet szeretete, az ismerkedés élvezete, stb…. külön cikket érdemelne. De igen, minderre gyakran használt kifejezés a “női praktikák”, amiknek igenis nagyon nagy szerepük lehet abban, hogy végül a férfi melyik nőt választja a lehetőségek közül.
Ismerkedési fázisban a férfi meg kell mutassa ki ő, mitől más mint a többi férfi, és ezt a nőnek észre kell vennie, le kell vonnia belőle a következtetést, hogy ténylegesen mennyit ér számára az adott férfi. Továbbá be kell bizonyítsa a férfi számára, hogy az ő elképzeléseibe beleillik, és ha tetszik neki a férfi mentalitása akkor követni is akarja őt.

Külön említést érdemel a “kommandózás” a 2 fél között. Ettől a kevésbé magabiztos személyek megijednek, mert azt hiszik, hogy ellenük vagy a személyük ellen irányul. Pedig sokszor itt nincs másról szó, mint a felek bekalibrálják egymást. Közismertebb nevén a húzd-meg-ereszd-meg effektus. Pszichológiai tény, hogy az ember akkor érzi igazán valaminek az értékét, ha elveszti. Erre épül ez a folyamat. Érdeklődést, vonzalmat tanúsítani valaki felé, majd elvenni azt, fantasztikus hatással bír. Még ha az egész játék csak játék is, mégis jobban érezhetővé válik a másik fél számára saját magunk értéke, ami segíti a kalibrációt. Ez adja a kapcsolat dinamikáját. Ettől lesz érdekes, forró, izgalmas, ez növeli a vágyat az “ereszd-meg” résznél, és ez növeli az elégedettséget a “húzd-meg” fázisban.

Ha a nő vagy a férfi állandóan csak nyomul a másikra, akkor azzal alulértékeli magát a másikkal szemben, és ezzel veszít a saját értékéből. Viszont ha sose engedi ki a gyeplőt, akkor ebbe belefárad a kapcsolat, és alternatíva után néz a másik fél.