Mit viseljünk sportoláskor?
2022. ápr. 7., Monspart Sarolta

Olvassátok el! Az tuti, hogy ne a legdögösebb feszülő felsőt!A tizenéves sportöltözete


A sportöltözet akár testnevelés órán, akár a vasárnapi versenyen legyen kényelmes, tiszta és a sportág technikai követelményeinek, valamint az időjárásnak megfelelő. Például nem tanácsos kerékpározni hosszú, bőszáru nadrágban vagy melegítőben úszni, esetleg szoknyában tájfutni az erdőben. Természetesen a sportöltözet függ az egyéniségtől, azaz a viselőjétől és az anyagi ráfordítás lehetőségétől. Mégis, ahol nem érdemes és nem szabad skótként vásárolni az a sportcipőbolt. Az egyik legfontosabb a jó sportcipő. A futó, a teniszező, a síelő, a gördeszkás vagy a kosaras sportcipők csak rokonok, de nem azonos célra készültek. Így érdemes a kiválasztott sportágnak megfelelő sportcipőt venni még a versenyzés kezdete előtt, sőt még az ortopéd kezelés megismerése előtt.

A testnevelés órán, az általános sportfoglalkozáson délután jó az ún. edzőcipő. Ezt ne hordjuk utcai viseletre, ne ebben járjunk az iskolába. Ez is az a cipő, mely esetében – ha csak egy mód van rá – ne takarékoskodjunk. Legyen minőségileg is jó cipő. Ne a külseje alapján válasszuk csak ki!

Miért?

Például a félórás futás során akár hatezerszer is érinti a két láb a talajt. A tizenévesek futóműve könnyen sérülhet a talaj és a (minőségileg gyenge) cipőtalp nem kellően „tompított” találkozásainak következtében. A futómű – boka, térd, csípőnél a láb beakasztása – több helyen is érzékeny, anatómiailag nagyon aprólékosan és bonyolultan összetett mű. Nem szólva a biomechanikáról! Tehát nem sportolunk még testnevelés órán sem túl nagy vagy kicsi, nagyon nehéz, szakadt vagy egész vékony talpú sportcipőben. Sokkal drágább az orvos, a gyógyszer, a betegállomány, az elrontott „futómű”, mint egy pár egyénre megfelelő és jó edzőcipő.

Használati utasítás sportcipővásárláshoz
1.) Próbáljuk ki a boltban sportzoknival együtt a befűzött cipőt mindkét lábon. Mozogjunk benne!Ha szükséges, akár 6-8 párat is teszteljünk mozgás közben. Az időt ne sajnáljuk vásárláskor!
2.) A cipő márkája ne legyen elsődleges.
3.) Tudjuk, hogy vannak női- és férfi-cipők. Sőt széles és keskeny lábfejre készültek is.
4.) Fontos a cipő talpa, mely legyen több rétegű, hajlítható 30-35 ?-ban.
5.) A cipő mérete a sportzoknival együtt választható. Éppen simuljon a lábfejre, érzéssel ölelje körül.
6.) Aki gyógybetétet visel, az utcai cipőjében az ortopéd szakorvos tanácsát kérje a sportolás mikéntjéhez.
7.) Ismerjük a pronatio (borítás) és a supinatio (hanyintás) szavakat, amely a lábfej felépítését jellemzi, s fontos a jó sportcipő vásárlásakor.

Vizes – teszt: lépjünk vizes talppal mezítláb a talajra, s kiderül, hogy normális, lapos vagy magas boltozatú a lábfejünk

(A normális boltozatú láb a sarok külső felén lép le a talajra, majd enyhén befelé gördül a rezgések felfogására. Ezt tekintik a leghatékonyabb lépésfajtának, s mérsékelt tartást biztosító cipőt igénye.A lapos boltozatú láb a sarok külső felénél lép le a talajra, majd nagy felülettel gördül befelé. Ezt túlzott befelé gördülést végző lábat hívják pronatiós hibájú lábnak; mozgásszabályozó cipő segíthet a túlzott pronatioban.A magas boltozatú láb a talajra lépve a lábfej külső szélén marad a rezgések felfogását célzó kismérvű befelé gördülés helyett. A sportszakorvosok ezt supinatiós hibájú lábnak nevezik. A láb mindkét típusú hibája esetén megfelelő korrekciót biztosító betéteket kell hordani a cipőkben, ami elősegíti a megfelelő befelé vagy kifelé gördülést, s így hatékony és egészséges lépésmód elsajátítását.)

8.) A versenycipő az mindig már a második pár legyen az edzőcipő után. A versenycipők általában könnyebbek, de nem helyes a mindennapos használatuk.
9.) A jó sportcipő megfelelő gondozást kíván.Használat után fontos a szellőztetés (akár a betétet is vegyük ki belőle). Ha elázott a cipő, tömjük ki újságpapírral és úgy szárítsuk meg, de ne közvetlen közelében a hőforrásnak! Régi fogkefével kikefélhető a sár, a piszok és a kutyagumi a mintázott talpból is.Sportcipőt mosógépbe nem teszünk!
10 1.) Sportcipőt, valamint fogkefét és fehérneműt nem adunk kölcsön.

A sportcipőhöz a sportzoknit is újonnan vesszük. A zokni megvédi a lábat a testmozgással járó súrlódástól és izzadástól. Ehhez sima varratokkal kell rendelkeznie, és úgy kell illenie a lábra, mintha csak ráöntötték volna. A pamutzokni felszívja az edzések során keletkező nedvességet, ugyanakkor olyan kemény lesz, mint a vitorlavászon. Ilyen zokniban kellemetlen mozogni, s vízhólyagokat dörzsöl. Ma a zoknik szintetikus alapanyagokból vagy pamut, gyapjú és műszál keverékéből készülnek, s mentesek a fenti kellemetlenségtől, amennyiben elvezetik, és távol tartják a nedvességet, így a láb kellemesen száraz marad edzés közben.

Ne felejtsünk rendszeresen levágni a lábujj körmöket. Mind a tizet.

Az új cipő és az új zokni vásárlása szükséges, míg a sportöltözet többi része lehet régi holmi a láda aljából. Fontos szempont a kényelem, a mozgékonyság biztosítása és a jól szellőző textilanyag. Az alsó fehérnemű ne legyen szűk vagy vastag varrású, mert a bőrt irritálják, kidörzsölést okozhatnak. Egyéni a megoldás, de fiúknak a sportnadrág alatt legyen szuszpenzor, belső kisnadrág vagy alsónadrág. Míg a lányoknak a melltartó ajánlott „dúskebel” esetén, míg a manöken karcsúak általában sportoláskor sem viselnek melltartót. Ma már a sportmelltartók választéka is bőséges, s nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb.

Végül: a sportruházat kihívó megjelenése csak a rajtig kelthet feltűnést, mert a sporteredmény az egyén teljesítményétől függ.