Praktikák a tinikonyhában
2022. ápr. 28., Györe Márió

Íme pár hasznos praktika, ha elakadtatok, vagy már megtörtént a baj.

Almás süti tipp

Almatorták, almás sütemények lédúsak, gyümölcsösebbek maradnak, ha az almákra bezsírozott pergamenpapírt helyezve sütjük és csak a sütés vége felé vesszük azt le róla.

Omlós süti tipp

Omlós tésztát ajánlatos két sütőpapír között kinyújtani, így az alsó papír segítségével rögtön a tepsire emelhetjük a tésztát.

Csokiolvasztás

Melegvízfürdőben, kevés vízzel vagy tejjel elkeverve könnyen felolvaszthatjuk az összetört csokoládét.

Forró csoki bőrmentesítése

A forró csokoládén nem képződik bőr, ha kiöntés előtt habbá verjük az edényben.

Formába ragadt kuglóf

Ha a kuglóf nem akar elválni a formától, akkor kb. 3 percre tegyünk nedves konyha ruhát a még forró forma alá, majd azután borítsuk ki a tésztát.

Pikáns csoki-bevonat

Ha csokoládé-bevonat készítésénél a csoki felolvasztásához vörösbort használunk víz vagy tej helyett, inkább pikáns lesz, mint cukorízű.

Sütési praktikák

Íme pár hasznos sütési praktika, amik bármikor jól jöhetnek sütés közben! :)

- A tepsit vagy a sütoformát sütés elott zsiradékkal vékonyan kenjük ki. Így a tészta nem ragad bele. A zsiradék egyenletesen terül szét, ha egy kis idore a meleg sütobe tesszük. A zsírozás ne legyen vastag, mert a sütemény alja gyorsabban megbarnul.
- Tortasütésnél viszont mindig csak a forma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta közepén felpúposodik.
- A vajas tésztát nagyon forró sütobe tegyük, és eros lángon folytassuk a sütést, de ne pirítsuk barnára.
- A kelt tészta, linzer, piskóta sütését közepes homérsékletu sütoben végezzük. A pogácsaféléket gyorsan kell sütni, hogy ki ne száradjanak. Zsíros tészták sütésekor a tepsit nem kell kikenni zsiradékkal, csak rétesliszttel megszórni.
- A piskótaféléket zsírpapírral kibélelt tepsiben süssük. Így nem lesz kérge a tésztának. Amikor elkészült, a papírt húzzuk ki alóla.
- Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat bekenjük tojással, és mérsékelten meleg sütoben sütjük.
- A sütemény felszínét mindig tojással kell elobb megkenni, és csak utána villával megszurkálni. Ellenkezo esetben a tojás eltömi a lyukakat, a sütés közben keletkezett gozök pedig nem tudnak eltávozni, és megreped a tészta.
- A sütemény akkor sült meg, ha a beleszúrt sütotut tisztán kihúzhatjuk belole. Ha a ture még ragacsos tészta tapadt, tovább kell sütni.

Zsemlemorzsa házilag

A mai világban nagyon fontos szempont a spórolás. Ezt a konyhában is megtehetjük, illetve ha már nincs nyitva bolt, készítsünk házilag zsemlemorzsát.

A zsemlemorzsához csak száraz (vagy pirított) zsemlére vagy kenyérre van szükségünk. Csak reszeljük le apró lyukú reszelőn a zsemlét és már is forgathatjuk bele a húst. Húsdarálóval is végbe vihetjük a fenti utasításokat.