e-cigi
2022. febr. 4., Valek Andrea

Kérdések és válaszok

Miért fejlesztették ki az e-cigit?

Az 1950-es évektől kezdve számos tanulmány bizonyította, hogy a dohányzás nagy mértékben káros az egészségre. Ezt felismerve a fejlett országokban különböző kormányzati és egészségfejlesztési intézkedések hatására az emberek kezdtek leszokni a hagyományos cigarettázásról. A dohányipar a kieső jövedelmét próbálja pótolni az e-cigi forgalmazásával.

Hogyan működik az e-cigi?

Szinte egy vegyi gyár kis méretben. Két fő része van, a test és a porlasztó.
A testben található akkumulátor biztosítja az energiát a működéséhez.
A porlasztóban található az e-liquid tartály (tank), amelyből a kanóc felszívja a folyadékot, a kazánházban lévő fűtőszál felmelegíti és porlasztja, az így képződött párát a szipkán keresztül lehet belélegezni.
Hogy lép működésbe ez a vegyi gyár? A felhasználó beleszív a szipkába, ezt egy szenzor érzékeli, amely összeköttetésben áll a processzorral, amely vezérli a porlasztó működését. Látható, hogy nagyon sokféle anyagból épül fel, amely kioldódhat és belekerülhet az e-cigi párájába.Készítette: Jukeey - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44483182

Mit tartalmaz az e-liquid?

Nikotint és ízesítőket oldószerben. Az oldószer propilén-glikol vagy növényi glycerin, amely anyagok izgatják a tüdőt, és hevítve rákkeltő anyagok, például formaldehid keletkezhet belőle.
Az e-liquid lehet nikotintartalmú, és nikotinmentes is. A nikotinmentes e-liquid is tartalmazhat nikotint!
Az ízesítők nyújtják az íz és illat élményét. Több mint 7500 fél íz kikeverhető a 13 fő és 90 alkategóriából. Az ízesítők korántsem ártalmatlan anyagok, légzőszervi károsodásokat, gyulladást és daganatos megbetegedéseket okozhatnak.

Miből áll az e-cigi “füstje”?

Az e-cigi nem füstöt, hanem párát képez, amely sokkal kifejezettebb, sűrűbb, mint a hagyományos cigaretta füstje. Az e-cigi párája (aeroszolja) rákkeltő és toxikus vegyületek keveréke. Tartalmaz ultrafinom részecskéket, amelyek a tüdő légútjainak legvégébe is eljutnak, illékony szerves vegyületeket (pl. benzol), nehézfémeket (pl. nikkel, ólom), policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH), nitrózaminokat, karbonil vegyületeket (formaldehid, akrolein).

Ártalmas-e az e-cigi?

IGEN!
A nikotinból nitrózaminok az e-ciginél is keletkeznek, csak jóval kisebb mennyiségben, mint a hagyományos dohányfüstben. DE kis mennyiségben is rákkeltő hatásúak! Továbbá a nikotin káros az szív- és érrendszerre: egyszeri használat után is emeli a szívfrekvenciát és vérnyomást. Csökkenti a termékenységet, ártalmasan hat a magzat fejlődésére. Az újabb típusoknak magasabb a nikotintartalma emellett könnyebb belélegezni a párájukat, kevésbé irritáló hatásúak, a RÁSZOKÁS VESZÉLYE fokozottabb.
Az agy még a húszas életévek elején is fejlődik. A nikotin használat megzavarja az agyi hálózatok kifejlődését, amelyek a figyelem, a tanulás és a függőségekre (nemcsak dohányzás) való hajlam szabályozásában vesznek részt.
Az e-cigi a nikotin mellett számos toxikus és rákkeltő anyagot tartalmaz, tehát a nikotint nem tartalmazó e-cigik egyáltalán nem ártalmatlanok! A párában számos mutagén, DNS károsító anyagot kimutattak, amely növelheti a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett a légzőszervrendszert is károsítja, a légutak gyulladását okozza. Csökkentik a légutak védekező mechanizmusát, ezért fogékonyabbá teszik vírus és baktrérium fertőzésekkel szemben.
A nikotinmentes e-cigik használata ugyanolyan mozdulat sorból áll, mint a dohányzás, ennek rögzülése későbbiekben elősegíti a dohányzásra való áttérést.
Káros-e a körülöttem lévőkre?
A felhasználó által kilélegzett pára összetétele ugyanolyan (nikotintartalma is), mint a belélegzetté. Gyermekekre, várandósokra, szívbetegekre a kifújt pára belégzése különösen veszélyes.
Hagyományos cigarettánál egészségesebb-e az e-cigi?
Az e-cigi párája kevesebb számú toxikus anyagot tartalmaz (nincs benne kátrány), mint a hagyományos cigaretta füstje, de a párában jelen vannak olyan ártalmas vegyületek, amely a hagyományos cigaretta füstje nem tartalmaz. Az e-cigi párája kevésbé káros, mint a hagyományos cigarett füstje, DE NEM ÁRTALMATLAN!

Az e-cigi hosszú távú károsító hatásait még nem ismerjük.
Nem bizonyított az az állítás, hogy az e-cigi segít a dohányzás leszokásában.

Ne dőljünk be a reklámoknak!
Az e-cigi megjelenésével a fiatalabb generációt célozza. Számos fiatalok által kedvelt ételre, italra hasonló íz és illat kombinációt hoztak létre, amely kipróbálásra csábít. Formájuk ultramodern, elektronikus “kütyü-szerű”, nem is hasonlítanak a hagyományos cigarettához. Számos plusz lehetőséget tartalmaznak, például USB töltés, lépés-számlálás, amely tulajdonságok vonzóvá teszi őket a fiatalok számára.