Ismét felmérik a magyar fiatalok dohányzási szokásait
2012. máj. 21., Dr. Klujber Valéria (Az OEFI anyagai alapján)

A vizsgálatot vezető Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, dr. Vokó Zoltán elmondta: a májusi vizsgálatban 160 iskola mintegy 4400, 13-15 éves tanulója vesz részt. Hozzátette: a felmérés eredményei júliusban várhatók.Lehet, hogy téged is megkérdeznek.

 „A korábbi 2008-as felmérés szerint a dohányzás kipróbálása kapcsán elmondható, hogy 10-ből csaknem 6 tanuló (57.9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%), ezen belül a valaha dohányzóknak 18%-a 10 éves kora előtt szívta el az első slukkot. Hozzá¬vetőlegesen a tanulók egynegyede (23.2%) jelenleg is cigarettázik (azaz dohányzott az elmúlt 30 napban), e tekintetben nincs különbség a két nem között, bár riasztó az adat miszerint a jelenleg dohányzó lányok aránya magasabb, mint a fiúké. Jelenleg más dohányterméket (szivar, mini szivar, szivarka, pipa, vízipipa, rágódohány, tubák) fogyaszt 13.8%-uk, a fiúk csekély mértékben, de szignifikánsan nagyobb arányban, mint a lányok (16.8% és 10.4%).


A kereskedelmi forgalomban lévő dobozos cigarettán kívüli dohánytermékek közül (kézzel sodort cigaretta, szivar, mini szivar, szivarka, rágódohány, pipadohány, vízi¬pipa) a vízipipa használat elterjedtsége a legjelentősebb (11,5% a teljes mintában).
A 2003-as és a 2008-as adatok összevetésével elmondható, hogy csaknem minden adat esetén csökkenés, azaz javuló tendencia tapasztalható (kivéve a cigarettán kívüli más dohánytermékek fogyasztását). Azok gyakorisága, akik valaha dohányoztak, (akár csak egy vagy két slukkot is) szignifikánsan csökkent a fiúk között (67.1%-ról 56.5%-ra) az elmúlt 5 év viszonylatában. Általános csökkenés figyelhető meg az el­múlt 5 évben a soha nem dohányzók körében abban a tekintetben, hogy hány száza­lé­kuk tartja valószínűnek azt, hogy a következő egy éven belül el fog kezdeni dohá­nyoz­ni (23.9%-ról 18.5%-ra). Ezen ígéretes adatok között feltűnő, hogy a cigarettán kívüli más dohánytermékek fogyasztása meredek emelkedést mutat: több mint kétszeresére emelkedett ezek használata a megkérdezett tanulók körében (összességében 5.5%-ról 13.8%-ra, míg 8.2%-ról 16.8%-ra a fiúk és 3%-ról 10.4%-ra a lányok körében).”

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet honlapot működtet a dohányzással kapcsolatos veszélyek ismertetésére „Sose szokj rá a cigire!” alcímmel.

Nézzétek meg:

http://www.cikiacigi.hu/tinik/tenyek.html