Újra kullancs-szezon! Máris.
2024. márc. 13., Dr. Klujber Valéria

Még ha nem kirándul az ember, hanem csak a városban mászkál, akkor is van esélye kullancsot összeszedni.
Ne bízzunk a szerencsében!A kullancs nagyon kicsi, de nem annyira, hogy esetleg ne vedd észre, amikor a ruhádon, vagy pláne a bőrödön mászik. Mégiscsak van haszna a szőrszálaknak (ha vannak), például ez: megérzed, ha mászik rajtad a kullancs!
Saját tapasztalatból is mondom.
Háziállatokat séta után érdemes átvizsgálni, így egy kis szerencsével még akkor leszedhetjük róluk a kullancsokat, mielőtt megtaláltak volna egy jó kis helyet a vérszívásra. Ha leszeded a kullancsot, akkor ne dobd el, hiszen semmi baja nem lesz. Nem szívesen mondom ezt, hiszen nincs olyan állat, amit örömmel pusztítanék el, de a kullancsot igen. Olyan sok bajt csinál. Az összetaposás sajnos sokszor nem elég, valahogy szét kell nyomni… a többiek és a saját érdekedben.
Hozzáteszem, hogy ugyanez nem igaz egy poloskára, egy a szobába berepült bogárra…. Én biztos, hogy mindet kiengedem, hadd éljen. Talán még a csótányokkal lennék hasonlóan agresszív, ha nem undorodnék az összetaposásuktól, meg a mostanában igencsak elszaporodott narancsszínű spanyol házatlancsigákkal… de ellenük csak a férjemnek van jó módszere… ezt most hagyjuk.
Ha a kullancs már a bőrben van, akkor egyetlen szabály létezik: mielőbb kivenni. Megfogni kézzel vagy csipesszel, vagy amivel tudod (nekem eddig még mindig sikerült körömmel) és egy határozott mozdulattal kitépni! Nem kell csavargatni, sőt, lehetőleg minél kevésbé kell nyomkodni is. A csipesz előnye az, hogy meg tudod fogni a bőrhöz nagyon közel. Lehet, hogy a szájszerve bent marad a bőrben (ezzel a kullancsnak annyi), de az majd szépen kilökődik, nem kell vele foglalkozni. Erről lásd másik cikkünket itt: Kullancseltávolítás – a leggyakoribb hibák

Ha azt tapasztalod, hogy a korábbi csípés helyén egy kokárdaszerű piros folt jelentkezik és nem csak piros marad közvetlenül a csípés körül 1-2 napig, akkor inkább mutasd meg orvosnak. Sajnos nagyon nehéz felismerni a Lyme-kórt, amire ez utalhat, de inkább egy felesleges antibiotikum-kúra, mint egy később nagyon nehezen felismerhető betegség.

Folytatjuk!