Halloween
2021. okt. 25., Szerkesztőség

A Halloween-hez köthető töklámpás mellett az ünnep fontos szimbólumai a macskák, denevérek és baglyok. Az ünnep uralkodó színe a narancssárga és a fekete. A sárga az érett gabonát és a gyümölcsöket képviseli a fekete a mágia színe.

A Halloween a kelta Samhainra vezethető vissza, ami pedig erősen a halottakhoz kötődik (samhain a kelta naptárutolsó napja, a szó a nyár végét jelenti). A kelták és a gael nyelvet beszélő népek úgy hitték, hogy október 31-éna világ és a túlvilág közti határ elvékonyul, sőt megnyílik, a holtak és a természetfeletti lények átjöhetnek azemberek közé.

A mai mindenszentek előtti éjszakát az írek All Hallows Eve (Minden Lelkek Előestéje) néven illették, a skótok eztegyszerűsítették Halloweenre. Az ünnep közel kétezer éve létezik.Az egyik magyarázat szerint azok a lelkek, akik az elmúlt év során veszítették el testüket (meghaltak), ezen anapon visszatérnek, hogy új testet találjanak maguknak, s ebben új életet kezdjenek. Az élők viszont nemszeretnék, hogy szellemek költözzenek beléjük, ezért ezen az éjszakán mindent megtesznek a szellemektávoltartása érdekében. Így aztán otthonaikban kioltották a tüzet, hogy a szellemeknek ne legyen kedvükbehatolni a hideg, sötét házakba, ők maguk pedig kísérteties ruhákat öltöttek magukra, és nagy zajjal parádéztakföl és alá, hogy ezzel elijesszék a testekre vadászó lelkeket.
Ehhez képest Magyarországra egyértelműen Amerikából, sőt, az amerikai tömegkultúrából került át. Hogy hogyankerült Amerikába? Az 1840-es években a kelta hagyományokat őrző ír bevándorlók vitték magukkal.

Ami a tököt illeti, erről is sokféle eredetet olvasni. Lehet, hogy eredetileg karalábét vájtak ki, de olyat is olvasni,hogy tarlórépát. Valószínű, hogy egy ír népmeséből származik. Ennek hőse rászedte az ördögöt: felcsalta egy fatetejére, aztán keresztet vésett a fa kérgébe, így az ördög nem tudott lemászni. Végül a furfangos ember -bizonyos Stingy Jack - alkut kötött az ördöggel. Megállapodtak: az ördög megígérte, hogy nem jut a pokolra abűnei ellenére sem, Jack cserében leengedte a fáról. Hiába tűnt jó üzletnek, miután Jack meghalt, nembocsátották be a mennyországba, az alku miatt. Ekkor kapott az ördögtől egy égő zsarátnokot, hogy ennek fényevezesse őt az örökké tartó földi bolyongása során.A

Halloween legjobb része sokak szerint a jelmezes party.

Ehhez adunk arcfestéses tippeket a netrőlszemezgetve.Jó szórakozást!