Vegán
2013. szept. 11., Bonifert Anna

Egy megdöbbentő könyvből közlünk néhány részletet. A könyvet egy állatvédő vegán hölgy írta. Ha tudni szeretnéd mi az, hogy vegán és ő miért lett az, akkor olvasd tovább!A legelső definíció Donald Watsontól származik, aki 1944-ben megalapította az első hivatalos vegán társaságot Nagy-Britanniában:
„A vegán szó egy olyan életmódot jelöl, mely kizárja az állatvilág mindennemű kizsákmányolását, kizárja a kegyetlenséget velük szemben és az élet tiszteletét hirdeti. Az állati eredetű termékek kizárását jelenti és azok növényi eredetű termékekkel való helyettesítését.”
Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájönni, hogy amit a szüleink és tanáraink etettek velünk – konkrét és átvitt értelemben egyaránt – az nem volt éppen a legjobb. De ha ezen a sokkon túltesszük magunkat, akkor rájövünk, hogy felelősek vagyunk a tetteinkért és azok következményeiért. Mivel szüksége valójában nincs rá, az ember maga dönthet arról,fogyaszt-e állati eredetű élelmiszert és egyéb termékeket vagy sem.

„Az állathasználat 99%-a csupán kényelemből, megszokásból vagy élvezetből történik.”

Gary L. Francione

Vegánnak lenni azt jelenti, hogy az ember elutasítja az állatok saját céljainkra való használatát. Ez pedig azon az egyszerű tényen alapszik, hogy az állatok nem az emberekért léteznek. Ebből kifolyólag a vegán ember nem fogyaszt vagy használ olyan holmit vagy szolgáltatást, amihez állatokat használtak. Tehát nem eszik húst, tejterméket, tojást, mézet,vagy bármi mást, amit állatoktól vettek el. Nem használ vagy visel bőrt, gyapjút, selymet, toll és szőrme holmit. Nem jár állatkertbe, állatokat szerepeltető cirkuszba, vadászatra, horgászatra és hasonló helyekre. Nem használ olyan kozmetikumokat és tisztítószereket, amelyek állati eredetű összetevőket tartalmaznak és olyanokat sem, melyeket állatokon teszteltek. Végül, de nem utolsó sorban, amikor van választási lehetősége, kerüli az olyan gyógyszerek és egészségügyi eljárások igénybe vételét, amit állatok használatával fejlesztettek ki.

Mindez első hallásra nehéznek vagy kivitelezhetetlennek tűnik. A vegán elvek betartására senki nem kényszeríti az embereket, mindenki a maga tempójában valósítja meg. A kulcsszó nem a lemondás, hanem a változtatás. A vegánok nem aszkéták, nem kenyéren és vízen élő szentek. Teljesen hétköznapi emberek, akik vették a fáradtságot, hogy újra gondolják régi szokásaikat és új szokásokra cseréljék azokat. Nekem például a tej-, és tojásmentes palacsinta recept megtalálása jelentett a maga idejében egy komoly előrelépést. Palacsinta nélkül nehéz lett volna elképzelnem a hátralévő életemet. S mit ad isten, a vegán palacsinta olcsóbb,könnyebb, a tészta tovább eláll és az íze szimplán tökéletes. Mindennek, amiről azt hiszed, le kell mondanod, megtalálod a vegán alternatíváját és a végén kiderül, hogy még jobb is. Sajnos azt az egyet nem lehet kijelenteni, hogy minden esetben olcsóbb is. Sok esetben az, de nem mindig. Itt vannak például a növényi tejek. Isteni ízük van és százszor egészségesebbek, de ha készen veszed meg őket, nem olcsók. A helyzet azonban folyamatosan javul, hiszen a nagyobb áruházláncok ma már rendszeresen akcióznak belőlük, s egyre több közönséges kis sarki élelmiszerboltban is ott figyelnek a polcon. Most, 2012 őszén, a fővárosban 500 forinttól kezdődik a növényi tejek literára és 200 forint körül mozoga növényi tejporok ára literre kiszámolva. Utóbbi már igazán nem olyan vészes, pláne ha hozzávesszük, hogy a vegán receptek jó része növényi tej nélkül oldja meg a dolgokat, tehát messze nem kell annyi tejet vennünk, mint amikor még nem vegán receptekből főztünk.
Ha drágábbak a növényi tejek, mint a tehén tej, az nem azért van, mert drágább előállítani.
Az előállításuk olcsóbb, s jóval kevesebb környezetszennyezéssel jár, mint a tehéntejé. Sőt, ha hozzávesszük azt a pontosan fel nem mérhető költséget, amit a tehéntej fogyasztásának egészségügyi következményei jelentenek… hát, enyhén szólva „kész dili”, hogy ma még mindig tehéntejet iszik a nagy többség. Szóval nem azért drágább, mert valóban drágább.
Azért drágább, mert a tehéntejen óriási állami támogatás van. Ennyi. A te adódból, az én adómból, a szüleink adójából támogatja az állam a tejipart és a húsipart is, mint alapvető étkezési cikkeket. (Még abból az áfá-ból is, amit ennek a könyvnek a megvásárlásával kifizettél. Ezt nem lehet kikerülni.) Bízzunk benne, hogy a gyermekeink adójából már nem fogja. Bízzunk benne és tegyünk róla! Visszatérve a tej árára: ha leteszed a feneked a gép elé és rákeresel a növényi tej receptekre, rengeteget fogsz találni. Nem egyet ismerek, amik használatával kevesebb, mint 50 forintért elkészíthetsz otthon egy liter tejet. A receptek egyszerűek.

A vegán életmód nem csupán az állatokról szól, hanem az emberekről is. Azokról, akiket nem ismersz, akikről csak a hírekben hallasz, akikről olyan dolgokat mondanak, amiket fel sem tudsz fogni, amiket nem lehet elhinni, mert egész egyszerűen képtelenség, hogy igaz legyen. Biztosan csak túloznak…
Sajnos nem.

Ha érdekel, figyeld oldalunkat, mert további részleteket közlünk!