Reklám anti-reklám
2013. okt. 30., Dr. Klujber Valéria

Neked is mindig a füledben maradnak a reklám-szövegek? Emlékszel jópár vicces, vagy cuki reklámra?

Éppen ez a lényeg! Hogy akkor is emlékezz rá, ha eszedben sincs azt a terméket megvásárolni.

 

Ha egy kicsit is érdekel a saját egészséged és a környezeted állapota, akkor ne a reklámokra figyelj!
A reklám célja NEM az információ átadása, hanem az, hogy felkeltse benned az igényt egy termékre. Lehet, hogy neked van már ilyen, csak ez az új - jobb! Ez általában az olcsóbb áruknál fordul elő gyakran. Kijön ugyanaz a termék, csak pl. szebb a doboza, új az illata, valami kivettek belőle, ami kiderült, hogy nem kell, vagy valamit beletettek, amitől „sokkal jobb" lett. A termékeknek van egy kifutásuk, ami után a marketingesek szerint feltétlenül újat kell piacra dobni, mivel a keresletet fenn kell tartani...
Egyes termékek olyanok, hogy az embernek eszébe sem jutna, hogy egy ilyen dologra szüksége lehet, csak meglátja, hogy az a dolog létezik és megkívánja. De jó lenne nekem is egy ilyen hajegyenesítő, vagy egy újfajta kütyü a telefonra, vagy egy jópofának tűnő tartó a szobába. Ezek nagy része aztán a használat közben nem válik be, sok a szemétben landol.
Az akcióknak ugyanez a veszélye. Nagyon jó, hogy adnak a mosóporhoz egy kosarat, vagy az almához egy vödröt, de szükséged van rá???? Fogod használni? Kell még egy piros nadrág, csak azért mert szuper leárazás van?
Sok olyan terméket is megveszünk, amelyik egyenesen veszélyes és SEMMI értelme. Kedvenc példám a levegő-illatosító. Ez annyit tesz, mint hogy önként beszívunk egy vegyszert, ami szinte biztosan ártalmas és még fizetünk is érte. Pusztán azért, mert a reklám elhiteti velünk, hogy ez normális dolog, sőt majdhogy-nem boldogít. Milyen kedvesen, csinosan szívják be a „friss" illatot a vékony családanyák a reklámban... biztosan jó... Holott csak ki kellene nyitni az ablakot, hogy kicserélődjön az elhasznált levegő. De az kinek hajt hasznot?

Éppen a napokban hallottam a hírekben, hogy a reklámok hozzájárulnak a nemzeti össztermék növekedéséhez. Ez biztosan így van, már csak annak a sok embernek a munkájával is, akik a reklámszakmában dolgoznak. De ki számítja bele egy termék árába a vele járó környezetszennyezést, vagy a termék „eltüntetésének" költségét? Kinek jó az, ha sokat veszünk valamiből, ami esetleg ártalmas, vagy éppen csak felesleges?

Ha fogékony vagy a reklám hatásaira, márpedig szinte mindenkire hatnak, akkor küzdj ellene aktívan! Légy résen! Mindig tedd fel magadnak a kérdést: kinek jó, ha ezt én megveszem. Szükségem van-e rá. A pillanatnyi örömön túl fogom-e tudni használni?

És ezután dönts!
A pénztárcádon kívül a környezetedet, a földet is kíméled. Van jelentősége minden egyes vásárlásnak! Ezzel szavazol.