Még egyszer PCOS
2020. aug. 14., internet

Korábbi cikkünkhöz találtam egy nagyon jó és közérthető összefoglalót. Érdemes elolvasni!

Az oldal egy szakrendeléshez kapcsolódott, nem azt szeretném reklámozni, mivel nem ismerem őket (el is költöztek az oldalról), de a tartalom olvasható és nagyon rendben van. 

16 pontban szedték össze a lényeget.

TÉVHITEK A PCOS-RŐL, AMIT NÉHA A HALADÓK SEM TUDNAK

1. „AZÉRT KAPTA A POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA NEVET (OVÁRIUM = PETEFÉSZEK), MERT EZ AZT JELENTI, HOGY A PETEFÉSZEK BETEG ÉS TELE VAN CISZTÁKKAL.”

A PCOS nem csak indulhatna a legrosszabb betegségnevek versenyén, de simán meg is nyerné! Már jó párszor felmerült, hogy meg kellene változtatni. Kb. 2000-ig az orvostudomány úgy gondolta, hogy ez a petefészek betegsége, de ma már tudjuk, hogy nem így van. Sőt, teljesen normális petefészekkel is lehet valaki PCOS-es; alább elmondjuk, hogy miért.

2. „NEKEM ÁLLANDÓAN VAN TÖBB CENTIS CISZTÁM. BIZTOSAN PCOS-RE UTAL.”

A PCOS diagnózisához nem kell, hogy a petefészeknek legyen valami „bibije”. De ha mégis bibis, akkor a PCOS-ben nem nagyobb ciszták szoktak kialakulni, hanem 8-10 mm átmérőjű „gyöngyszemek”. És ezekből sok van, nem egy-kettő. Ezek nem is ciszták, hanem fejlődésben megrekedt minitüszők. Ettől nézhet ki úgy a petefészek, mint egy csinos kis szőlőfürt.

3. „EGYIK DOKI SZERINT PCO-M VAN, A MÁSIK SZERINT PCOS-EM. MOST AKKOR MELYIK?”

PCO legalább a nők negyedénél előfordulhat: ez jelenti a policisztás ováriumot, azaz a petefészekben sok kis pici meg nem érett tüsző látható. Ez utalhat arra, hogy a peteérésed és a ciklusod nem fut le rendesen valamilyen okból, de az is lehet, hogy az égvilágon semmi oka nincs.A PCO Szindróma (PCOS) viszont anyagcsere-problémát jelent, és rengeteg tünet társítható hozzá. Egy sokkal komplexebb kórkép, és csak minden tizedik nő küzd vele. Az egyik ilyen tünete lehet a PCO.Annak eldöntésére, hogy PCOS-ed van-e, nem elég az ultrahang. Ez csupán a petefészek állapotát mutatja! El kell menni ilyenkor egy hozzáértő belgyógyászhoz, aki alaposabban kivizsgál.

A teljes cikket elolvashatod itt:
http://mensmentis.hu/pr-cikk/tevhitek-a-pcos-rol-amit-neha-a-haladok-sem-tudnak/