Mononukleózis
2016. ápr. 19., Dr. Klujber Valéria

„Csókbetegség"-nek is hívják, mivel elsősorban serdülők és fiatalok betegsége, ami cseppfertőzéssel, de akár csókkal is terjed.

A betegség orvosi nevén fertőző mononucleosis, vagy Pfeiffer-féle mirigyláz. A név eredete, hogy egymagvú (mono-nukleáris) sejtek felszaporodása látható a vérben mikroszkópos vizsgálat során. Szerzői, klinikai nevét pedig arról kapta, hogy a nyakon található nyirokcsomók duzzanata a legfeltűnőbb tünete a betegségnek.
Jó tudni, hogy ugyanakkor a hasi nyirokcsomók, de a máj és a lép is megduzzadnak, tapinthatókká válnak.

Mégsem csak a szerelmesek betegsége, mivel egy rosszul elmosott pohár, vagy körbeadott vizes palack is könnyen a fertőzés forrása lehet, bár amúgy nem nagyon fertőző betegség. A betegséget többnyire egy Epstein-Barr nevű vírus okozza, ami a gamma-herpeszvírusok körébe tartozik. Kisebb százalékban más vírus is okozhat ilyet, így pl. a citomegalovírus. Lappangási ideje 4-6 hét, ezt követően láz, enyhe torokfájás jelentkezik. Jellemző a nagyfokú elesettség, amely hetekig is fennállhat. Kísérheti fejfájás, hányinger, hasi panaszok. A legrosszabb általában az első két hét, amikor sokféle tünet fennáll, aztán a tünetek fokozatosan mérséklődnek.

Mivel a betegséget vírus okozza, így antibiotikum adására nincs szükség. Időnként az alkalmazott antibiotikum bőrkiütéseket okoz, vagy fokozza azokat, ami csak igazolja a diagnózist. A pontos diagnózishoz laboratóriumi vizsgálat (legalábbis vérkép, esetleg májfunkció) szükséges, a vírus kimutatására nem mindig érdemes erőfeszítést tenni, ezt az orvos dönti el. A legtöbb, amit a beteg a gyógyulásért tehet, a sok pihenés és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Nagyjából egy hónap vagy kicsit több idő, míg a betegség elmúlik, ezt követően pedig még több hetet is igénybe vehet, míg a nyirokcsomók visszahúzódnak. A sportolástól a megnagyobbodott lép esetleges veszélyei miatt szokták még a gyógyulás után két hétre eltiltani a fiatalokat.

Az átvészelt betegség után a fáradékonyság még hónapokon át is eltarthat.

A mononucleosisos betegek hetekig terjeszthetik a fertőzést. Mivel a vírus gyakran kimutatható egészséges emberek nyálában is, ezért nincs javaslat speciális óvintézkedés vagy elkülönítés alkalmazására. Tény, hogy sok egészséges ember élethosszig képes hordozni, és időszakosan terjeszteni a vírust. Ezek az emberek az elsődleges kiinduló pontjai a vírus emberről emberre történő terjesztésének. Emiatt a vírus átadását majdnem lehetetlen megelőzni.

Az Epstein-Barr vírussal szinte minden ember fertőződik élete során, csak nem feltétlenül mononukleózis formájában. A betegség ellen nincs oltás.