Advent
2023. dec. 1., Nyuli Krisztina

A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik, és január 6-ig – Vízkeresztig – tart.

Advent, a karácsonyra való készülődés és a reményteli várakozás időszaka, a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal, –Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét és karácsonyig tart.

A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el az 5. században. Ezen időszak várakozás teli hangulatát a téli sötétségben a melegre, a fényre, a megújuló életre vágyódás ősi hite is átjárja. Számos jeles nap és népszokás tartozik ezen időszakhoz, ezekről előző lapszámainkban már említést tettünk.

Napjainkban ennek az időszaknak a legfontosabb szimbóluma az adventi koszorú. Az első, a maihoz alig hasonlító ilyen koszorút Johann Heinrich Wichern hamburgi evangélikus lelkész készítette az 1840-es években. Templomában, más hagyomány szerint az általa alapított árvaház imatermében egy kocsikereket díszített föl gallyakkal és fenyőágakkal, s huszonnégy – a karácsonyig hátralévő huszonnégy napra emlékeztetve – gyertyát helyezett rá. Mindennap eggyel több gyertyát gyújtott meg, s mire eljött Jézus születésének ünnepe, valamennyi égett.
A kerék helyét idővel asztali koszorú vette át, és a gyertyák száma is csökkent. Katolikus vidékeken az adventi koszorú csak jóval később, a huszadik század közepén terjedt el. Az adventi koszorú négy (három lila és egy rózsaszín) gyertyája többrétegű jelkép. Egyrészt szimbolizálja a Krisztus eljövetele előtti évezredeket, világkorszakokat. Másrészt teológiai fogalmakat és személyeket, illetve közösségeket jelképez.

Ez az időszak a gyermekek számára is az izgatott várakozásé, melynek időmérő eszköze az adventi naptár. Az első nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült a müncheni Lang kiadónál. Az ötlet állítólag Gerhard Lang, a későbbi készítő édesanyjától eredt, aki megunta, hogy kisfia minden este megkérdezte tőle, hogy még hányat kell aludnia karácsonyig? Ezért fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, és mindegyikre rátűzött egy bonbont. Kisfia minden nap megehetett belőle egyet. A már felnőtt Lang később erre az ötletre alapozva készített először adventi naptárat.