Az egyszerhasználatos maszk többszöri használata
2022. jan. 26., Dr. Klujber Valéria

Nyilván ez egy ellentmondás, de úgy tűnik, hogy nagyon sokan csinálják. Ha arra gondolunk, hogy milliószámra dobjuk vagy dobnánk el naponta, akkor talán jogos is a kérdés. Anyagilag sem mindegy.

Természetesen az internet átkutatása alapján írtam a cikket, nem saját tapasztalatból, leginkább angol oldalak felhasználásával.

A legfontosabbal kezdem: A vizsgálatok szerint 10 kimosás után is jobb a sebészi maszk, mint a háromrétegű textil. Forrás: https://www.rnz.co.nz/news/national/456413/disposable-masks-washed-10-times-still-more-protective-than-triple-layer-fabric-masks-study

A mosás mikéntje persze nem mindegy. Leginkább a meleg, nagyon meleg vízzel, de mosószer nélkül történő mosás a jó, ami megkíméli a sztatikus réteget. Mosás után jól meg kell szárítani.

Másik megoldás: Ha lehetőségünk van rá, akkor száraz helyen, nem légmentesen (mondjuk egy papír borítékban) tegyük félre a használt maszkot pár napra, mondjuk akár egy hétre. Ezek után jó eséllyel a vírusok már nem életképesek (egy vizsgálat szerint 0,1%-uk életképes), tehát mosás nélkül újrahasználhatjuk a maszkot. Ezt nevezik a „hétnapos módszer”-nek. https://www.healthshots.com/health-news/can-you-wash-and-reuse-surgical-masks-this-is-what-the-experts-have-to-say/ Összesen 5-10 alkalommal ezt megismételhetjük. Hogy miért ennyiszer, azt ne kérdezzétek, szerintem ez becslés.

Az amerikai FDA azt ajánlja, hogy hidrogén peroxiddal fertőtlenítsük a maszkokat. Felmerülhet ezen kívül az UV, vagy az ózonozás használata is. Az ózonozás házi használatban is lehetséges, néhányan vettek már készüléket helyiségek csíramentesítésére, ez alkalmas módszer a maszkokhoz is. Tudományos közlemények ezt bonyolult módszerekkel hatékonynak találták. Pl. : https://www.nature.com/articles/s41598-021-91735-w

A fertőzés kialakulásánál lényeges a vírus-részecskék száma. Tehát a sokszor látható koszos, vagyis napok-hetek ótae használt egyszerhasználatos maszk biztosan egészségtelen, hiszen mindenféle kórokozókat begyűjtöttünk vele és azon keresztül szívjuk a levegőt.

A maszk arcunkhoz való illeszkedése legalább olyan fontos, mint az, hogy mi az anyaga. Egy az orrunk mellett (vagy bárhol másutt) vidáman szelelő FFP2-es maszk kevesebbet ér, mint egy jól illeszkedő textil-maszk.

A textil maszkokat természetesen bátran moshatjuk 60 fokos, vagy akár melegebb vízzel, esetleg mosógépben is. Fontos, hogy legyen öblítve tiszta vízzel, hiszen a bent maradt mosó- vagy öblítőszert folyamatosan belélegeznénk. Tehát az nem mosás, hogy beáztatjuk fertőtlenítőszerbe és aztán megszárítjuk! A pamut anyagoknak jót tesz a vasalás is, a mosás után és nem helyette.

Te mit csinálsz a maszkokkal?

Ha van jó tipped, akkor írd meg!