Báli szezon
2022. febr. 24., internet

A bál a társaságról, a táncról szól. Nagyon fontos része ugyanakkor az öltözködés és az etikett is.

A bálozás a XVIII. században terjedt el, s bár az erkölcsök sokat változtak az évtizedek során, ma is fontos ismerni a bálok etikettjét.
A meghívón szerepel az elvárt öltözködés.
A "white tie" előírást, ami frakkot jelent és nagyestélyit, csak a nyitótáncot táncoló pároknál illik betartani, ugyanis ezekben a ruhákban szinte lehetetlen egy egész estét végigtáncolni, vacsorázni. Frakk esetén a kötelező merev fehér mellény, állónyakú ing, a nagyestélyinél a könyököt takaró kesztyű nem éppen kényelmes viselet.
Ha a báli öltözet a "black tie", az a szmokingot és a hosszú alkalmi ruhát jelenti. Ez már hordhatóbb, hiszen a szmokinghoz nem kötelező a mellény, nem kötelező a spanyol öv, a hosszú alkalmi ruha elegáns, de hordható.
A legrosszabb, ha egy rendező az "alkalomhoz illő ruházat"-ot ír elő, ugyanis ez nem egyértelmű.

Ne feledjük, hogy az öltözetünk mindig visszahat a viselkedésünkre is. A báli öltözet fegyelmezi a beszédünket, viselkedésünket - akár akarjuk, akár nem. A báli viselkedés konzervatív, a jó öreg illemszabályokat elő lehet, sőt elő kell venni.

1. Minden bálra pontosan kell érkezni.

2. Az estélyi ruhaköltemény miatt ékszert kell viselni, de sem a mennyiségével, sem pedig a méretével kapcsolatban ne lépjük át azt a határt, amikor is már ízléstelenné válunk. Ugyanez vonatkozik a frizurára és sminkre is.

3. Az asztalnál annak ellenére illik bemutatkozni, hogy rendszerint névkártyák vannak minden terítéknél. A bemutatkozás szabályairól már írtunk. http://www.tinivagyok.hu/temak/kapcsolatok/item/koeszoenes-kezfogas

4. Mivel a báli etikett szerint az asztalnál ülő férfi vendégeknek meg kell táncoltatniuk minden ott ülő hölgyet, így nem mondhatunk nemet. Ha viszont erre vetemednél, akkor tudd, azt a táncot, amit visszautasítottál, azt már mással sem táncolhatod. Hagyományosan a hölgyeket a kísérőjüktől illik felkérni!

5. A tánc során maximum két zeneszámot szokás táncolni. Neked illik abbahagyni az együtt-táncolást, majd ezt követően az úr visszakísér az asztalodhoz. Tánc közben természetesen nincs lekérés.

6. A protokoll egyik alapvetése szerint fölösleges az álszerénység, azaz, fogadjuk el a felénk irányuló kedveskedést, bókot, vagyis egyszerűen köszönjük meg.

9. Mivel a báli vacsora nem a gyomor megtöltését célozza, sokkal inkább kulináris ünnep, így ne számíts gyorsan érkező nagy mennyiségű ételre!

10. Még, ha nem is érzed nagyon jól magad a bálon, akkor sem illik éjfél előtt távozni.

Talán a nagymamád, vagy inkább a dédmamád tud még mesélni azokról a régi bálokról: táncrendekről, összesúgásokról, titkos szerelmekről...
Kérdezd meg!