Együtt – egyedül
2016. aug. 11., Dr. Klujber Valéria

A média hatása-hatalma.

Te is nézed a valóságsókat? Példaképedet a médiából választod? Beleszólnak a szüleid, hogy mit nézel? Neked is van saját TV-d és mobilod? Olvasol blogokat?

Az idei VI. Nemzetközi Médiakonferencia, a korábbiakhoz hasonlóan egy hazai 2000 fős - 13-17 éves gyerekekre vonatkozó - kutatás ismertetésével indult a fiatalok médiahasználatáról.Az adatok szerint Magyarországon a gyermekek fele egyedül tévézik, 16%-uk pedig egy velük azonos korúval. Az internetet már a 6 évesnél fiatalabbak is használják, és a közösségi média használata 11 éves kortól válik természetessé.

A 13 és 17 év közötti fiatalok 91 százaléka az otthonában is hozzáfér az internethez, 93 százalékuknak van mobiltelefonja, 43 százalékuknak okostelefonja, ugyanakkor a fiatalok több mint felének családja kevesebb, mint 50 könyvvel rendelkezik. A megkérdezett tinédzserek fele tanórán is használta már telefonját. A fiatalok ugyanakkor kevesebb időt töltenek a televízió előtt, a csatornák közül szinte kizárólag a kereskedelmieket választják, azokon pedig a sorozatokat és a valóságshow-kat nézik.

Egyre több fiatal használja már vásárlásra is a világhálót. A közösségi oldalakon a vizsgált korosztály 93 százaléka van jelen, az itt meglévő kapcsolataik száma pedig Európában átlagon felüli. Az e-mailezés aránya visszaszorulóban van, a fiatalok ugyanis azonnali visszajelzésre vágynak. A fiatalok a televíziótól egyre inkább az internethez pártolnak. A vizsgált korosztályba tartozók mintegy 70 százalékánál a szülők nem határoznak meg szabályokat a televízió, az internet vagy a mobiltelefon használatával kapcsolatban.A legtöbb fiatal szabályozatlanul tölthet fel pénzt a mobiltelefonjára, abba pedig végképp nem szólnak bele a szülők, hogy gyermekük mire használják a készüléket. Az internetet a fiatalok 65 százaléka használja ellenőrizetlenül, de ami különösen probléma, hogy a megkérdezett 13 és 17 év közöttiek háromnegyede úgy vélte, szüleinél sokkal jobban eligazodnak a világhálón.

Egy másik, európai kutatás (EU Kids online) eredményei szerint: A 9-16 éves magyar gyerekek 5, míg az európaiak 10%-a blogol. Pornográf tartalmakkal a hazai fiatalok 12%-a találkozott már a neten, az európai átlag 14%.

Nem tudom nektek is hasonló tapasztalatotok van-e.

Gondoltok-e arra, hogy bárki, szinte bármit (barátaitokat, kedves filmjeiteken zenéiteken keresztül az ízléseteket, az arcotokat) megtudhat rólatok a netről és – esetleg – ezzel visszaélhetnek. Ez lehet egy megítélési szempont a munkahelyre beadott pályázatkor, a biztosításnál, vagy akár más, bűncselekményt jelentő cselekmények kitervelésénél (ha elutaztatok, akkor nem vagytok otthon, ha meg akarnak ismerkedni veletek, akkor tudják hol és mivel keressenek fel stb.). A saját gépetekről az összes látogatott oldal megnézhető. A telefonnal lehet követni, hogy merre jártok, hol vásároltok, kivel beszéltek.Lehet, hogy sikeresnek érzitek magatokat, amikor a blogotokat esetleg naponta több százan olvassák, vagy ha nektek van a legtöbb „barátotok” a közösségi portálon, de mindig gondoljatok arra, hogy az információkkal visszaélni is lehet! És ami lehetséges, az időnként meg is történik…

Képek forrása: eu.d-a-s-h.org; http://androidfeeling.net