Sokkoló adatok a digitális lábnyomról
2023. jan. 27., internet alapján

Ha már annyira zöld mindenki, akkor ezen tényleg érdemes elgondolkozni.

Nyilván a hasznos és szükséges adatok eléréséről nem lehet és nem kell lemondani. Na de a rengeteg megosztott hülyeség, vicces videók, facebook-posztok, streamelt filmek, zenék… A videójátékok az egyre tökéletesebb képekkel… Biztosan mindannyian tudnánk spórolni.

Idézetek a netről:

„A Google szolgáltatásait emberek milliárdjai használják. Ezekhez a szolgáltatásokhoz viszont adatközpontokra van szükség, amelyeket valahogyan hűteni kell. A Google ezt folyadékhűtéssel teszi. Nemrégiben kiderült, hogy 2021-ben 15 milliárd liter édesvizet használtak el a Google világszerte megtalálható adatközpontjaiban. Ennek az elképesztően nagy mennyiségnek a 80 százalékát az Egyesült Államokban fogyasztották el a Google-adatközpontok.”

„A Cimate Care számításai szerint az internet éves energia- és karbonlábnyoma 830 millió tonna szén-dioxid, ami nagyjából a globális kibocsátás 2%-a, ez azt jelenti, hogy a jelenleg megegyezik a légi közlekedésével, de hamarosan azt is le fogja hagyni.”

„A Facebook is nagy légszennyező: saját adatai szerint 2016-ban 718 000 tonna szén-dioxidot bocsátott ki, ami egyenlő 77 500 amerikai háztartás áramfogyasztásának emissziójával.” Kérdés, hogy az ismerősünk újabb cuki macskás videója, vagy az ebédje képei megérik-e ezt a mindannyiunknál jelentkező szennyezést.

„A Netflix streamingen alapul. Ez az állandó adatáramlás a Netflixen a globális adatforgalom 15 százalékát teszi már ki, állítja a Sandvine.”

„Egy átlagos internetfelhasználó éves szinten 414 kg károsanyag-kibocsátásért felelős. Egy közepes weboldal pedig 60 kg CO2 éves kibocsátással ugyanakkora környezeti lábnyommal jár, mint 4,3 millió SMS vagy napi 63 percnyi TikTok aktivitás.”

„Nagy adatzabáló tényezők még a komputerjátékok és a fájlmegosztás. A letöltött adatforgalom 58 százalékát a videók adják ki, minden más eltörpül mellette.”

„A tárhelyszolgáltatók magukat az adatközpontokat is megkettőzik, ügyelve még arra is, hogy a tüköroldal egy másik tektonikus lemezre épüljön! Egy földrengés nehogy már megakadályozzon minket abban, hogy a tányérunk tartalmát kiposztoljuk az Instagramra vagy kihagyjunk egy találkozót a Tinderen… Egy 2010 körüli konferencián a Google mérnökei állítólag elmagyarázták, hogy a Gmail hatszor duplikálódik, míg az általános szabály az, hogy egy videócsevegést legalább hét adatközpontban kell tárolni a világ különböző pontjain.”

„A tárhelyszolgáltatók „túlméretezik” infrastruktúrájukat, hogy az esetleges terhelési csúcsokat ki tudják védeni. Ennek eredményeképpen ha egy router a kapacitásának 60%-án működik, az a maximum.”

Mit tehetsz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint?

Leiratkozást az általában olvasatlanul hagyott hírlevelekről,

Az alkalmazások értesítéseit kapcsoljuk ki

A zenék streamelése helyett töltésük le őket.

Kapcsoljuk ki eszközeiken az automatikus videolejátszást, minél hamarabb zárjuk le az online video-beszélgetéseket.

Mobilhálózat helyett mindenki wifin keresztül streameljünk videókat, filmeket.

Fotóknál alkalmazzuk a lehető legkisebb szükséges képfelbontást.