Mit kéne érezni karácsonykor?
2023. dec. 23., Várnai Dóra

A karácsony a „nyugati világ”, a keresztény kultúrkör legnagyobb ünnepe. A hívők számára ez az ünnep valóban a szeretetről, a hitről, a reményről szól. És tényleg varázslatos és szívet melengető is tud lenni, ugyanakkor számos más érzést is felszínre hozhat pl. csalódottságot, szomorúságot, veszteséget, magányt.

A karácsonyi ünnepeket sokan nagyon szeretik, de leginkább a gyerekek.

Mini felmérés is készült (https://today.yougov.com), ahol a 8-17 éves válaszadók 69%-a azt mondta, hogy az iskolaszünet miatt szereti a karácsonyt, 68% pedig azért, mert ajándékot kap. A fiatal válaszadók fele azt is említette, hogy szeret a családjával együtt lenni és az iskolások 32%-a számára a karácsonyi díszítés maga is örömforrás. A gyerekek kb. fele arra számít, hogy 1-5 darab ajándékot kap, 8%-uk úgy véli, több mint 20 ajándékot vehet majd kézhez.

Az ünnepi stressz

Tévedés azt hinni, hogy a dekoráció elkészítése, az ajándékbeszerzés, a karácsonyi ünnepségeken való helytállás csak a felnőtteket teszi próbára. A fiatalok ugyanúgy ajándékoznak osztálytársaknak, edzéstársaknak, tanároknak stb, ők is készülnek az osztálykarácsonyra, iskolai előadásokra, neveket húznak az idegen-nyelv csoportban, a kórusban, a szakkörön és gondoskodniuk kell valami figyelmességről. Vannak olyan gyerekek, akik ilyenkor (is) szembesülnek azzal, hogy ők soha nem kapnak szerepet, őket nem szívesen húzza senki vagy a másiktól kapott ajándék döbbenti rá őket, arra hogy mennyire nem ismeri őket senki a közvetlen közösségükben.

A vásárlás zsúfolt üzletekben, a megnövekedett forgalom, a pénzköltés nem mindenkinek okoz örömet, sőt a mindenhonnan áradó negédes karácsonyi zene és villogó fények az idegrendszert is megterhelhetik.

Elégedetlenség az ajándékok miatt

A karácsonyfa alatt is sokan elégedetlenséget éreznek.

 A szülők nem mindig tudják, vagy nem mindig akarják megvenni azt az ajándékot, amire vágytunk (pusztán pedagógiai okokból nem vesznek új telefont vagy laptopot). Lehet, hogy több olyan ismerősünk is van, akik elvileg sokkal rosszabbul állnak anyagilag, mégis megkapják ezeket a vágott tárgyakat, de a mi szüleink értelmetlen nevelési okokra hivatkozva (pl. „én sem veszek magamnak minden évben új telefont” vagy „egy új IPhone-tól senki nem fog jobban szeretni”) nem vesznek nekünk ilyet.

Vagy mire rászánják magukat a vásárlásra, addigra már nem lehet kapni. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy nem voltunk annyira fontosak, hogy időben megrendeljék.

Ahhoz már szinte hozzászoktunk, hogy a nagyszülők képtelenek egy normális ruhaboltba bemenni és ebből következően mindig valami gáz dolgot vesznek.

Szóval a környezetünkben élők azt várják, hogy legyünk hálásak a sokszor kiábrándító ajándékok miatt, de ez nehéz és úgy tenni sem könnyű.

A családi karácsony nem mindenkinek vidám

Ilyenkor hirtelen tele lesznek a közösségi oldalak a jól beállított karácsonyi stúdiófotókkal: szülők és gyerekek hasonló mintás ruhában egy kandalló és gazdagon díszített karácsonyfa mellett mosolyognak, pózolnak az arra a pillanatra tökéletesen belőtt frizurában, a fotós meg addig utómunkáz, amíg az egész giccsesen ideális nem lesz. Ez persze csak a felszín.

A szülők általában nem vonják be a gyerekeket vagy fiatalokat abba a döntésbe, hogy hogyan teljenek az ünnepnapok, sokszor ők inkább csak elszenvedik, hogy szüleik éppen melyik családtaggal nem hajlandók együtt ünnepelni és ehhez alkalmazkodnak („idén nem megyünk a nagymamához, mert tavaly apu összeveszett anyu apukájával”). A külön élő szülők gyerekeinek különösen nehéz, mivel egy évben egyszer van karácsony, ilyenkor olyan családtagokkal is „kell” találkozni és órákig együtt ünnepelni, étkezni azokkal, akiket nem, vagy nem jól ismernek.

A rokonlátogatások vagy épp az otthon töltött napok kapcsán meglepő módon sokan aggódnak az ünnepi „zabálások” negatív hatása miatt is. Ilyenkor minden háziasszony nagyon igyekszik kitenni magáért és egyes háztartásokban rengeteg finomság halmozódik fel. A vendégségben – többek között - azt várják tőlünk, hogy együk végig az étlapot és vannak, akik bizony emiatt szoronganak a találkozásoktól.

Mit tehetsz, hogy jobban érezd magad?

  • Amennyire lehet, ragaszkodj az egészséges életmódhoz: aludj eleget, egyél mértékkel és mozogj!
  • Sétálj és nézelődj: most sok kedves karácsonyi fényt láthatsz az ablakokban!
  • Törődj másokkal: ajándékozd el a felesleges dolgaidat, segíts valakinek, tegyél valami jót egy rászorulóval!
  • Vegyél részt olyan vallási alkalmon, ami számodra tényleg lélekemelő és spirituális!
  • Beszélgess valakivel az érzéseidről!
  • Ne haragudj magadra azért, mert nem vagy ünnepi hangulatban!