2. Stratégia: Tudd, hová akarsz eljutni!
2021. szept. 2., Brockhauser Ildikó

Ha útra kelsz, szükséged van egy úti célra, azaz tudnod kell hová akarsz eljutni, különben utazásod mindössze üres bolyongás lesz.

Ha már tudod, hová tartasz, szükséged van térképre, navigációs rendszerre, időnként talán útbaigazításra és irányjelző táblákra. Mindezek abban segítenek, hogy elérj a kitűzött állomásra. Hasonlóképpen, életedben is szükséged van konkrét célokra ahhoz, hogy ne csak sodródj az éppen adódó áramlatokkal.

Céljaid meghatározásában segítségedre lehet saját magad megismerése. Nem véletlenül vannak kedvenc tevékenységeid, példaképeid, sajátos szomorúság-űző stratégiáid, fizikai adottságaid és érdeklődési köröd. Tehetséged számba vétele elvezet téged céljaid konkrét megfogalmazásához. Olyan célok, mint például az, hogy „híres ember leszek", „gazdag leszek", „menő vállalkozó leszek" nagyon homályosak, így nehéz megtalálni a hozzájuk vezető utat. Ellenben konkrét célok – például „az X. egyetem Y szakának kiváló tanulója", „az Z ösztöndíj nyertese", „a W területtel foglalkozó kutató" olyan célok, amelyeknek már a megfogalmazása egy lépés az elérésük felé, tehát használj minél több részletet céljaid leírására!

Miután már tudod, hová szeretnél eljutni, útra kelhetsz. Egy bölcs mondás szerint: „egyedül gyorsabban lehet haladni, de többen messzebbre lehet eljutni". Ne feledd el, hogy az utazásoknak nem csak a célja a fontos, hanem maga az út és az útitársak is lényegesek, ezért gondosan válogasd meg kikkel utazol! Gondolj csak bele! Sportoló pályafutásra készülve nem töltheti valaki legtöbb idejét iszákosok és dohányosok között, hiszen csak elsodornák céljától és fizikailag is akadályozná ez a viselkedés álmai megvalósulását. Válassz olyan társakat, akikkel kölcsönösen tudjátok támogatni egymást céljaitok elérésében!

Tartsd szem előtt, hogy minden nagy út apró lépésekből áll össze – álmaidhoz is apró tettek vezetnek! Lásd a célodat és tervezd meg a hozzájuk vezető lépéseket! Ha csak hátradőlve álmodsz arról, hogy egy világhírű szimfonikus zenekar első hegedűse leszel, akkor ez az álmod valószínűleg sosem fog valóra válni. Konkrét lépések tekintetében ehhez szükséged van rendszeres és kitartó gyakorlásra, amely napi óraszámban meghatározható, ezen kívül technikai fejlődésre, mesterekre, egyre nehezebb darabokra – lebontva odáig, hogy most éppen milyen hangot kell megszólaltatnod a hangszereden. Láss munkához!

Céljaid megfogalmazása jó mederbe tereli idődet, energiáidat, emberi kapcsolataidat – egyfajta keretet adva életednek, amely megvéd téged attól, hogy az aktuális divathullámok és hangulatok szerint sodródj.

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.

Folytatjuk!