3. Stratégia: Rangsorold a tennivalóidat!
2021. szept. 3., Brockhauser Ildikó

Hogyan szervezed meg az életedet? Mi alapján döntöd el azt, hogyan használd fel a Nagy Dolgozat előtti estédet? Kire hallgatsz ilyenkor?

A barátaidra, akik egy jó buliba hívnak? A fáradtságodra, ami az ágy felé vonz? Vagy a sportcsapatodra, ahol nem jó szemmel néznek rád, ha akár csak egy edzést is kihagysz? Vagy éppen győz a józanész és az ajtó előtt álló dolgozat és tanulásra fordítod ezt az időt?

A kiemelkedő teljesítményhez és céljaid eléréséhez elengedhetetlen tennivalóid megfelelő rendszerezése. E nélkül csak csapongani tudsz a feladataid között és kapkodva loholni az elszalasztott időd után.
Négyféleképpen állhatsz feladataidhoz és azok szervezéséhez – nem mindegy, melyiket választod.

1. Halogatás: Ha mindig azon veszed észre magad, hogy a küszöbön álló leadandóidat az utolsó éjszaka kezded el megírni, és mindenféle terv nélkül az aktuálisan legsürgősebb feladataidat próbálod összecsapni, ez valószínűleg állandó halogatásod következménye. Sajnos így gyakran kerülsz szorult helyzetbe, amikor összecsapnak fejed fölött a hullámok, és a teljesítményed nem éri el azt a szintet, amire képes lennél.

2. Befolyásolhatóság: Akikre ez a hozzáállás jellemző, ritkán jutnak el fontos feladataikhoz, mert állandóan a mások számára fontos tennivalókat látják el: saját számukra lényegtelen üzenetekre válaszolgatnak naphosszat és mások apró-cseprő elintéznivalója után futkároznak, miközben saját feladataik csak porosodnak a polcon.

3. Lógás: A lógósok felelőtlenül és mértéktelenül vesztegetik idejüket sorozatokra, plázázásra, csetelésre, internetes játékokra – képesek egész napokat eltölteni olyan dolgokkal, amelyek egyáltalán nem segítik céljaik elérését, de még csak nem is kapcsolják ki őket igazán.

4. Rangsorolás: Ez az a hozzáállás, ami a legnagyobb tudatosságot és elkötelezettséget igényli, és egyben, ami kiemelkedő teljesítményhez és céljaid eléréséhez szükséges. A feladatok rangsorolása céljaid ismeretén és az elérésükhöz készített terveken alapul. Ebben a szemléletben a feladataid sorrendjét nem azok sürgőssége, hanem azok fontossága határozza meg. A rangsorolásnak köszönhetően, elegendő időd és mentális kapacitásod marad feladataid igényes teljesítésére, és tudhatod, hogy te tartod kezedben idődet és nem mások osztják be azt helyetted. Ha ezt a stratégiát követed, kiegyensúlyozottan és nyugodtan haladhatsz céljaid felé – kapkodások és a határidő előtti pillanatban rád szakadó stressz nélkül.

Bizonyára magadra ismertél a fent bemutatott 4 stratégia valamelyikében. Szeretnéd elsajátítani – vagy éppen megerősíteni – rangsoroló hozzáállásodat?
Ebben segítségedre lehetnek az alábbi ötletek:
1. Használj határidő naplót!
2. Tervezd meg a hetedet!
3. Először a fontos dolgokhoz fogj hozzá és fokozatosan haladj a kevésbé fontosak felé!
4. Ne hidd, hogy ez az út csak kellemes dolgokból áll! Ha elcsüggednél vagy kezdenél belefáradni, emeld fel kicsit a tekintetedet és nézz távolabb, a céljaid felé!
5. Ne felejts el rendszeres pihenést és feltöltődést is beiktatni a feladataid közé!

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.