Az (online) hűtlenségről
2021. okt. 1., Várnai Dóra

Amikor kapcsolatban vagyunk, járunk valakivel, akkor az egyik legnagyobb félelmünk, hogy a párunk megcsal minket, hűtlen lesz hozzánk. Vagy éppen mi csapjuk be a szerelmünket és utána hatalmas lelkiismeret-furdalást érzünk. Persze abban lehetnek különbségek, hogy mi fér bele és mi számít megcsalásnak.

Mi számít megcsalásnak?

Erre a kérdésre nem létezik tudományos válasz.
Vannak emberek, akik nagyon megengedőek: nem kérik számon a párjukat, nem követik partnerük minden mozdulatát sem online, sem offline, megértik, ha szerelmüknek van ellenkező nemű barátja, akivel rendszeresen beszélget vagy találkozik. Ők sokszor úgy gondolkodnak, hogy „Ha velem van, akkor engem szeret, bármi is történjék”.
A másik véglet emberei nagyon féltékenyek, folyton azt kutatják, merre jár, kivel beszélget, mit csinál a párjuk, a feltételezett hűtlenségre is komoly indulatokkal reagálnak.
Vagyis egy párkapcsolat szabályaitól, aktuális állapotától is függ, hogy a felek mit tekintenek megcsalásnak: ha valaki lefekszik egy harmadik féllel vagy már az is annak számít, ha (véletlenül) viszonozta egy idegen pillantását.
Vannak, akik elkülönítik a szexuális hűtlenséget az érzelmi hűtlenségtől. Az előbbi azt jelenti, hogy valaki egy harmadik féllel létesít szexuális kapcsolatot, míg az utóbbi azt, hogy tényleg beleszeret valakibe, bár nem biztos, hogy azzal testi kapcsolatba is kerül.

És kis- vagy mikro-megcsalásnak?

Biztos sokan ismeritek azt a jelenséget, hogy valakinek alapvetően boldog a kapcsolata, sem szakítani nem szeretne, sem másik partnerre nem vágyik, de időről időre szereti tesztelni, hogy még tetszik-e másoknak, még tudna-e hódítani. Az is lehet, hogy valaki egy biztonságos párkapcsolattal a háttérben feszegeti a határait, próbálgatja, mennyi hatalma van mások felett. Ezeket az ártatlannak vélt flörtöket megejtheti személyesen is, de sokan úgy gondolhatják, hogy online még biztonságosabb. Az online térben tehát még inkább teljesülhet az, hogy végülis nem történik semmi, sem csók, sem találkozás, de mégis megvalósul a flört.
Tulajdonképpen az online hűtlenség azt jelenti, hogy nincs testi félrelépés, de mégis egy harmadik fél is kap érzelmi energiát, figyelmet.
Sokfajta dolog kapcsolódhat valamilyen módon az online hűtlenséghez pl. egy vonzó idegen lájkolása, chatelés titokban, hazugság a kapcsolati státuszról, egy harmadik fél nevének, profiljának elrejtése a partnerünk előtt (valakit álnéven írunk be a telefonunkba), hamis profil létrehozása ismerkedés céljából, regisztráció egy internetes társkeresőn stb.. Az is előfordulhat, hogy valaki egy párkapcsolat mellett titokban szextingel (vagyis szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen képek és videók küld valakinek).

Tönkre teheti a kapcsolatunkat az (online) megcsalás?

Egyrészt bárkinek joga van ahhoz, hogy legyenek titkai, amiket (most) senkinek, még a párjának vagy a legjobb barátjának sem mond el. Ennek oka lehet az, hogy valamit szégyell, vagy nem tudja szavakba önteni vagy valakinek a védelmében hallgat. Ilyenkor nem bölcs dolog kenyértörésre vinni a dolgokat. Hosszútávon azonban a titkolózás, ködösítés a bizalom csökkenéséhez, elvesztéséhez vezethet.
Aki valamit titkol, annak folyton ébernek kell lennie, folyton izgul a lebukástól és sokszor őt magát is átverhetik. Akit pedig megcsalnak, az általában veszteséget él át, megcsappan az önbizalma és átmenetileg visszahúzódóvá, szomorúvá válhat. Előfordulhat, hogy ezek miatt a rossz érzések miatt felbomlik a kapcsolat. Persze az is megtörténhet, hogy amint minden kiderül, sikerül megbeszélni, hogy kit mi zavar és őszintén ki mondani, hogy kinek mire van szüksége a kapcsolatban

Mit tehetünk, ha online hűtlenség elkövetői vagy áldozatai vagyunk?

Még mielőtt bármi is történik, jó tudni, hogy a partnerünkkel hasonlóan vélekedünk-e arról, hogy mi fér bele egy párkapcsolatba és mi nem, mit engedünk meg a másiknak vagy önmagunknak ezen a téren.
Ha meglévő párkapcsolatunk mellett flörtölünk valakivel, akkor érdemes végiggondolni, hogy mik lehetnek a forgatókönyvek, mit kockáztatunk és elképzelni azt, hogy nekünk hogy esne, ha velünk viselkednének így. Fel kell tenni azokat a kérdéseket, hogy „el tudnám-e mondani a másiknak őszintén, hogy milyen az online életem és személyiségem”, „képes lennék-e megfogalmazni, mire vágyom igazán egy párkapcsolatban?”.
Amennyiben pedig minket csaltak meg fontos kérdés, hogy van-e barátunk, családunk, aki segít feldolgozni a veszteséget vagy bizonyos körülmények mellett helyet tudunk-e adni a megbocsátásnak.
Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról is, hogy mit tehetünk, ha végülis szakításra kerül sor.