Mire jó a pszichológus?
2021. ápr. 14., Várnai Dóra

A pszichológus segít Neked bizonyos problémák megoldásában.
A pszichológus kérdéseket tesz fel és meghallgat. Ezek a beszélgetések általában segítenek megbirkózni a problémákkal vagy könnyebben beszélni azokról.

A segítő beszélgetések sorozatát terápiának is nevezik néha. Ha terápiára jársz, akkor bizonyos, előre meghatározott alkalmakkor találkozol a pszichológusoddal (vagy terapeutáddal) és általában beszélgettek.
Lehet, hogy a szüleid, a tanárod vagy az orvosod javasolja, hogy menj el pszichológushoz, de az is lehet, hogy Te döntesz úgy, hogy valamit szívesen átbeszélnél egy pszichológussal. Sajnos sokan vannak, akik akkor sem vesznek igénybe lelki segítséget, ha már komoly problémájuk nemcsak saját maguknak, hanem környezetük számára is következményekkel jár.

Miben tud segíteni a pszichológus? Csak a dilisek járnak pszichomókushoz?

Leginkább olyan problémák átgondolásában, ami az érzelmi életedet, családi kapcsolataidat, baráti és szerelmi viszonyaidat érinti.

Pszichológushoz fordulni nemcsak krízishelyzetben lehet, vannak, akik időről időre szeretik átgondolni önmagukat, kapcsolataikat vagy fejlődni szeretnének valamiben pl. jobban kommunikálni vagy jobban megérteni másokat. Sokan hiszik azt, hogy ha sok barátjuk van, akkor velük meg tudják majd beszélni a problémákat. A pszichológusok vagy terapeuták azonban olyan képzett szakemberek, akik a kívülálló szemszögéből, de Veled azonosulva próbálnak segíteni.

A pszichológusok segíthetnek, ha nehéz időszakot élsz át vagy krízisben vagy, például az alábbi esetekben:
• családi gondok
• iskolai problémák
• kortársbántalmazás
• egészségügyi problémák

Segíthetnek olyan érzelmek feldolgozásában, mint például:
• szomorúság
• düh
• stressz és aggodalom
• alacsony önértékelés
• gyász

Támogatást nyújthatnak olyan állapotok, zavarok kezelésében, mint például:
• figyelemzavar
• depresszió
• kényszer vagy szorongás
• evészavarok
• szerfogyasztás
• önsértés

Sajnos előfordul az is, hogy olyan személyek is azt gondolják magukról, hogy képesek lelki vagy viselkedéses problémákat kezelni, akiknek nincs meg az ehhez szükséges végezettségük vagy gyakorlatuk (pl. „virág vagy színterapeuták”, ún. theta- vagy energiagyógyászok, intimitástrénerek stb.).

Hogyan hat a terápia?

A terápia alkalmával az emberek valamiről beszélnek és időnként valamilyen feladatokat is csinálnak - ezek segítségével megérthetik, hogyan működik a személyiségük, miért éppen egy bizonyos módon éreznek vagy viselkednek egy adott helyzetben. Ha ezeket megismerik, kialakíthatnak új problémamegoldási készségeket (pl. eddig mindig igent mondtál mindenre, hogy szeressenek, ehelyett megtanulsz „nem”-et mondani bizonyos dolgokra), átértékelhetnek helyzeteket, emberi viszonyokat.
A terapeuta az egészséges viselkedést támogatja és segít, hogy meglásd magadban az erőségeidet.

Mi történik egy terápián?

A terapeuta beszélgetni fog veled, kérdéseket tesz fel és próbál megismerni téged. Közösen átbeszélitek, hogy mi lenne a beszélgetések célja. A pszichológus általában nem mondja meg, mit csinálj egy adott nehézségben (és van, akit ez nagyon bosszant!), de segít a saját megoldásaid felfedezésében.
Leggyakrabban az alábbi dolgok történnek, amikor találkozol a pszichológusoddal:

Beszélgetés: egy terápiás ülés alkalmával lehet, hogy beszélgettek, leggyakrabban a gondolataidról, érzéseidről. A beszélgetés jó lehetőség az érzések kifejezésére, segít, hogy megérezzük, hogy minket is elfogadnak, megértenek.

Feladatok, tevékenységek: lehet, hogy a terapeutád érzelmekről, gondolatokról, szokásaidról szeretne Veled dolgozni és ehhez esetleg kitöltötök feladatlapokat, megnéztek kártyákat, naplót, gondolattérképet készítetek valamiről. Az is előfordulhat, hogy csoportban egy fontos helyzetet lejátszotok.

Alkotás: néha könnyebb gondolatokat, érzéseket valamilyen alkotásban kifejezni. Néhány erre szakosodott pszichológus arra kérhet, hogy készíts montázst, hozz magaddal fotót vagy zenét, rakd ki képekkel, anyagokkal a téged foglalkoztató eseményeket.

Új technikák gyakorlása: ide tartozik, ha a terapeuta relaxációt, meditációt vagy valamilyen stresszoldó módszert tanít.

Mennyi ideig tart a terápia?

A terápia hosszúsága ttól függ, hogy mit szeretnél elérni. Legtöbbször hetente egyszer találkoztok néhány hónapig. Gyakran a terapeuta megvárja, amíg Te magad döntesz úgy, hogy már nem szeretnél tovább járni. Érdemes azonban türelmesnek lenni, a problémák általában hosszú idő alatt alakulnak ki, két beszélgetéstől általában nem oldódnak meg.

Te hogyan segíthetsz magadon?

Mindamellett, hogy terápiába jársz, még sok mindent tehetsz önmagadért.
• Kérd a szüleid, tanáraid, barátaid támogatását.
• Figyelj oda a testi egészségedre: a rendszeres mozgás számos lelki problémát nagyon hatékonyan tud orvosolni.
• Légy tudatában annak, hogy a rossz érzéseket sok minden enyhítheti pl. alkohol, gyógyszer, édesség, de hosszú távon ezek nem oldják meg a problémákat.

„Voltam pszichológusnál, de esküszöm, nem volt százas..”

Hát ez előfordulhat.
Honnan tudhatod, hogy egy terapeuta vagy egy bizonyos terápia nem Neked való?

- Nem szimpatikus Neked és nem érzed, hogy elfogadna, megértene Téged.
- Minden alkalom túlságosan nagy érzelmi megterhelés. Az normális, ha egy terápiában vannak nehéz alkalmak és a terapeuta olykor kellemetlen dolgokról kérdez, de ha úgy érzed, hogy a terapeuta szükségtelenül vájkál az érzéseidben, újra és újra megingat önmagadban, és nincs nyugvópont, akkor valami félrement.
- Régóta dolgoztok együtt, de már nincs fejlődés.
- Etikátlanul viselkedik: pl. megengedhetetlen módon közeledik hozzád, nem elérhető, nem tartja meg az alkalmakat, túlságosan bizalmas, sérteget, vagy megalázó dolgokat mond, szembefordít a szeretetteiddel.

Sokszor nem a terapeuta vagy a módszer hibája, ha nem működik, előfordulhat, hogy csak egyszerűen nem működik a kapcsolatotok. Ilyenkor érdemes egy másik szakembert keresni.