A hátsó fertályon...
2021. nov. 8., Várnai Dóra

Cikkünk 18 éven felülieknek szól.

Az anális közösülés alatt azt értjük, amikor a pénisz az ánuszon át a végbélbe hatol bele szexuális örömszerzés céljából.

Normális az anális szex?

• Nem tudjuk pontosan milyen gyakori ez a serdülők között, de az biztos, hogy nem csak meleg, hanem heteroszexuális párok között is előfordul.
• Vannak, akik szerint ez egy kifejezetten élvezetes formája a szexuális együttlétnek, mivel a végbél általában szűkebb a hüvelynél és ez fokozott szexuális élményt jelent, elsősorban a fiúk számára.
• Maga az anális közösülés, ha mindkét fél számára élvezetet nyújt, nem nevezhető egészségtelennek vagy betegesnek, de meg kell jegyeznünk, hogy sokak számára az anális behatolás fájdalmas vagy kellemetlen lehet.
• Sokan nem csak a fájdalom, de egyéb rossz érzések, a széklettel való esetleges piszkolódás miatt nem szeretnék az anális közösülést kipróbálni. Ezt minden körülmények között tiszteletben kell tartani.

Mire kell figyelni az anális szexuális együttlét során?

1. Vannak, akik az anális együttlét előtt szeretnek megfürdeni vagy beöntést végezni, hogy teljesen tiszta legyen az érintett terület. A beöntést maximum hetenkénti gyakorisággal szabad végezni tiszta irrigátorral és langyos vízzel (vegyszeres vízzel, kávéval vagy más divatos összetevőkkel nem szabad).
2. A behatolás megkönnyítésére a végbél záróizmait el kell lazítani (akár érintéssel), ehhez sok idő kell, legalább 15 perc. A lélegzés és az egész test ellazítása is fontos.
3. A végbél nem termel olyan síkosító anyagokat, mint a hüvely, azért behatolás előtt gondoskodni kell a pénisznek és a végbél környékének síkosításáról. Ehhez inkább vizes bázisú és nem olajos vagy szilikon-bázisú síkosítót érdemes használni, több körben is.
4. Amennyiben valamilyen előjáték keretében tárgyak is kerülnek a végbélbe, azok csak tiszta, sima, törhetetlen, rugalmas tárgyak legyenek, amelyeket könnyű eltávolítani.

A biztonság a legfontosabb szempont

• Az anális közösülés során csak akkor áll fenn a terhesség lehetősége, ha a sperma valamilyen módon a hüvelybe kerül, ami persze nem teljesen zárható ki, mivel a hüvely és végbél azért nincsenek nagyon messze egymástól.
• A szexuális úton terjedő fertőzések veszélye viszont teljes mértékben fennáll anális közösülés során is, ezért óvszer használata mindenképpen ajánlott.
• Mosakodás és új óvszer felhelyezése előtt nem szabad az anális közösülést menet közben hüvelyi közösülésre vagy orális szexre váltani, mert nagy fertőzésveszélyt jelent, ha a végbélben található baktériumok a hüvelybe vagy a szájba jutnak. Különösen igaz ez, ha bárkinek bármilyen herpesz fertőzése van.
• Ne felejtsük el, hogy az anális közösülés egyesek számára örömteli, de ne vegyük természetesnek, hogy ez mindenki számára kellemes és felszabadult módja az együttlétnek. Ezért is fontos a partnerrel az együttlét előtt és alatt is folyamatosan kommunikálni, hogy tudjuk, neki mi okoz örömet és mi fájdalmas.