Antibiotikumok
2016. máj. 5., Dr. Klujber Valéria


Eredetileg olyan mikroorganizmusok által termelt anyagokat neveztek így, amelyek más mikroszervezetek szaporodását gátolják, azokat elpusztítják.

Az antibiotikumok a baktériumokra igen, a vírusokra, férgekre, gombákra nem hatnak. Vagy elpusztítják a kórokozókat, vagy gátolják a szaporodásukat két különböző módon. Az élő, vagy elpusztult kórokozókat a szervezet immunrendszerének kell eltakarítani.

A baktériumok különböző módszereket alakítottak ki az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességre, ezeket a módszereket egymásnak át tudják adni! Az ilyen képességgel rendelkező fertőzést okozó baktériumcsapat elszaporodhat az antibiotikumkezelés ellenére is, amikor a többieket (nem ellenállókat) nem engedi a gyógyszer szaporodni.

A bélrendszerünkben legalább másfél kg-nyi hasznos baktérium él, amiknek szerepét még csak részben ismerjük. Biztosan van feladatuk az emésztésben, bizonyos vitaminok termelésében, az immunrendszer szabályozásában.

Az antibiotikumok nem válogatnak a betegséget okozó és a hasznos baktériumok között! Ezt tapasztalhatjuk például az antibiotikum szedését követő hasmenésben. Ezért csak orvos által előírt esetben szedjünk antibiotikumot. A bélflóránk visszaállítására különböző módszerek vannak, ezek többsége probiotikumok szedését jelenti (ez olyan baktériumokat jelent, amelyekből utána felépülhet a normál bélflóra).

Nagyon különbözik az antibiotikumok hatás-spektruma, tehát, hogy melyik baktériumokra hatnak. Ennek nagy jelenősége van, amikor egy adott betegségre kell választani a gyógyszerek közül. Nem a „nagyon erős” vagy a „bevált” gyógyszert kell szedni, hanem azt, amit az orvos az adott betegséget leggyakrabban okozó kórokozók kiirtására alkalmasnak talál – tapasztalatok alapján. Ez részben fel van tüntetve a gyógyszer alkalmazási előiratában olyan formában, hogy milyen fertőzésben szoktuk használni. Hogy azt a fertőzést általában mi okozza, azt az orvos tudja.

Az antibiotikum nem gyulladáscsökkentő, nem lázcsillapító!

Komoly gyógyszerek, amiket csak indokolt esetben szabad szedni, az orvos által megadott ideig és adagban!