Járvány-szezon
2020. febr. 3., Dr. Klujber Valéria

Ha tudni akarod mit tehetsz, ha minél kisebb eséllyel akarsz megbetegedni, akkor olvasd tovább

Bármilyen fertőző betegség, így az influenza is zárt térben, főként, ha fűtött, könnyebben terjed. Érdemes az ilyen helyeket minél inkább elkerülni. Ha ez nem lehetséges, akkor 
Szellőztessünk gyakran.  Ez azt jelenti, hogy két irányból nyitunk ablakot, huzatot csinálunk és hagyjuk, hogy pár perc alatt kicserélődjön a levegő. Egy ablak nyitása nem lesz elég, arra pár hideg percre a fázósabbak el is hagyhatják a szobát. Iskolában ezt minden szünetben érdemes megtenni!
Viseljünk szájkendőt, a patikákban is lehet kapni. Többféle minőség van, kérdezzük meg a gyógyszerészt!
Gyakran mossunk kezet! Ez triviálisnak tűnik, de nem mindig és nem mindenki csinálja. A bútorok, körülöttünk lévő tárgyak baktériumtömegeiről sokat lehet olvasni (koszosabb-e a billentyűzet, vagy a bevásárlókocsi fogó része, mint a wc ülőke…) ez igaz a vírusokra is.
Ne most csináljunk nagyobb összejövetelt. 
Ne együnk közlekedési járműveken!

A megfelelő mennyiségű vitamin- és nyomelem-pótlás javítja az immunrendszerünk működését. És itt főként nem a C vitaminra gondolok, hanem – lehet, hogy meglepő – a D vitaminra. A napfény hiánya csökkenti a képződését ennek a nélkülözhetetlen anyagnak, amit csak a hagyomány miatt nevezünk vitaminnak. Lásd erről más cikkeinket!
A legtöbb multivitamin-készítmény tartalmaz alacsony mennyiségű D-vitamint is.

A specifikus védekezés alapja azonban a védőoltás.