Irritábilis bél szindróma
2013. máj. 13., Otsz online

A gyulladásos bélbetegségekkel szemben az IBS nem okoz tartós bélgyulladást, a betegek jelentős része úgy nyilatkozik, hogy tünetei enyhültek, amint megtanulta kontrollálni állapotát.

Milyen tünetei vannak az irritábilis bél szindrómának?

Az IBS tünetei nagy egyéni változatosságot mutathatnak, és sok esetben jelentős átfedés észlelhető más kórképek tüneteivel. A leggyakoribb tünetek:
Hasi fájdalom vagy görcsök
Puffadásérzés, gázosság
Hasmenés vagy székrekedés – időnként a kettő váltakozása
Nyákos székürítés

A tünetek sok esetben enyhék, és alig befolyásolják a mindennapi életet, míg máskor jelentős munkaképesség-csökkenést okoznak és rontják az életminőséget. Az IBS többnyire idült kórállapotként áll fenn, melynek lefolyása hullámzó: a tünetek időnként súlyosbodnak, máskor enyhülnek vagy éppen átmenetileg teljesen megszűnnek.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen fel kell keresni az orvost, ha a székürítési rend tartósan megváltozik, vagy újabb tünettel bővül a korábbi tünetegyüttes. Ez utóbbi esetben ugyanis felvetődik súlyosabb kórkép, például gyulladásos állapot vagy rosszindulatú daganat gyanúja is. Az orvos feladata ilyenkor, hogy kizárja az egyéb betegségek (pl. fekélyes bélgyulladás, Crohn-betegség stb.) lehetőségét. Az első vizsgálatokat követően a háziorvos specialistához (gasztroenterológushoz) utalhatja a beteget.

Mielőtt a beteg felkeresi az orvost, célszerű naplót vezetni a tünetekről (jelentkezés ideje, súlyossága, időtartama stb.), feljegyezni a közelmúlt fontosabb eseményeit (különösen a stresszhelyzettel járókat), listát készíteni a szedett gyógyszerekről, illetve felírni azokat a kérdéseket, melyeket mindenképpen fel akar tenni az orvosnak.

Mit tehet a beteg a tünetek csökkentésére?

Sok esetben már egyszerű változtatásokkal jelentős tünetcsökkenés érhető el. Előfordulhat, hogy a kedvező hatások nem mutatkoznak meg azonnal, a cél azonban nem átmeneti, hanem hosszú távú javulás elérése.

A rostbevitel fokozása. IBS eseteiben a fokozott rostfogyasztásnak kétféle hatása lehet: miközben a székrekedést megoldja, a gázképződést és a hasi görcsöket fokozhatja. A legjobb stratégia, ha fokozatosan emeljük a bevitt rost mennyiségét, míg javulást tapasztalunk. Más esetekben éppen a rostbevitel megszorítása enyhíti a puffadást és hasi görcsöket. Amennyiben a tünetek nem változnak vagy súlyosbodnak, fel kell keresni az orvost.
A panaszokat súlyosbító élelmiszerek kiiktatása az étrendből. E csoportba leggyakrabban az alkohol, csokoládé, koffeintartalmú italok és gyógyszerek, tejtermékek, édesítőszerek (pl. szorbitol, mannitol). Puffadást okozhatnak a bab- és káposztafélék, esetenként a zsíros ételek, és kevesen tudják, de súlyosbíthatja a panaszokat az is, ha valaki rágógumit rág vagy szívószállal issza az italát.
Gyakoribb, de kisebb mennyiségű étkezés. Különösen hasmenés esetén lehet jó hatású, ha a beteg gyakrabban étkezik, de egyszerre csak kis mennyiséget fogyaszt.
Bőséges folyadékbevitel. E célból a legjobb a tiszta víz; az alkohol és a koffeintartalmú üdítőitalok stimulálják a bélfalat, ezáltal súlyosbítják a hasmenést, a szénsavas üdítőitalok pedig puffadást okozhatnak, ezért kerülendők.
Rendszeres testmozgás. A testedzés enyhíti a depressziót és a stresszt, és elősegíti a bélfal normális kontrakcióit. Ha valaki korábban keveset mozgott, akkor érdemes lassú sétával kezdeni, majd fokozatosan emelni a mozgás intenzitását. Amennyiben egyéb egészségi probléma is fennáll, úgy a testedzés előtt mindenképpen ki kell kérni az orvos tanácsát.
Hasmenés elleni vagy székletlágyító gyógyszerek szedése. A recept nélkül kapható gyógyszerek esetében is fokozott körültekintés szükséges, és mindig azt a legkisebb mennyiséget kell bevenni, ami már kiváltja a kívánt hatást. A megfelelő szer kiválasztásában az orvos segíthet.
Az alternatív medicina eszköztárából többféle módszerrel is sikerült már kisebb-nagyobb eredményeket elérni rövidebb-hosszabb ideig. Ezek: akupunktúra, gyógynövények, hipnózis, probiotikumok, jóga, masszázs, meditáció stb

A teljes cikket itt olvashatod el:
http://www.otszonline.hu/cikk/irritabilis_bel_szindroma___betegtajekoztato?utm_source=newsletter&utm_medium=orvostovabbkepzo_szemle_hirlevel&utm_campaign=9713