Jó-e a böjt?
2024. febr. 16., Dr. Klujber Valéria

Próbáld ki, de okosan.

Mi a böjt?

A böjt a keresztény vallásban a mértékletesség erényének cselekedete: tágabb értelemben minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás. Célja a lélek fölemelése a testi vágyak megfékezésével, s a bűnbánat és az áldozathozatal kifejezése.

A Húsvétot (amikor a húst magunkhoz vehetjük) megelőző negyvennapos böjt alatt nem főztek, sütöttek állati eredetű zsírral, naponta csak kétszer ettek (levest, böjtös pitét, olajos káposztát, savanyú paprikát, diót, mézet). A hagyományos böjti étrendbe tartozik sokféle főzelék, aszalt gyümölcs, tojás- és halétel. Böjti időszak alatt tilos volt lakodalmat, mulatságokat tartani.

A katolikus egyházban a II. Vatikáni Zsinat (1962−65) óta már csak a hamvazószerdát, a nagypénteket és a nagyböjti időszak péntekjeit veszik szigorúan (napi háromszor étkezés, egyszer jóllakás, hústól való tartózkodás), a protestáns egyházak híveikre bízzák az önmegtartóztatást.

Akármennyire jól hangzik, a böjt nem „méregtelenít”

Amikor nem eszünk bizonyos dolgokat, vagy akár pusztán csak leveket fogyasztunk (léböjt) nincs olyan vizsgálat, ami alátámasztaná, hogy mérgek távoznak a szervezetünkből. A vesénk, a májunk folyamatosan „méregtelenít”, de vannak olyan anyagok (pl a nehézfémek, rovarirtószerek), amiket életen át nem tudunk kiüríteni. A szervezetet biztosan kevésbé köti le az emésztés folyamata, ha könnyű táplálékot fogyasztunk, amit tapasztalhatunk úgy, hogy evés után nem nehezülünk el. (Ilyenkor a keringésünk átrendeződik, elsődleges feladata a táplálékok felszívása a bélrendszerből, az izmokba kevesebb vér jut.)

Jó-e akkor a böjt?

Jó lehet, ha vannak olyan időszakok az életünkben, amikor nem tápláljuk túl magunkat, mivel általában ezt tesszük. Bizonyos adatok szerint ez a civilizációs betegségek alapvető oka a mozgáshiányon kívül. Az enyhe alultápláltság a hosszabb élet „titka”, ami persze nem igaz a koplalásra!

A testi hatásokon túl nagyon jó lehet a böjt arra, hogy a lelkünket edzük: a lemondást nagyon ritkán gyakoroljuk, hiszen a fogyasztói társadalom alapja pont az, hogy semmiről sem kell lemondani, minden elérhető lehet… Ez azonban soha nem igaz teljesen, hiszen mindig, mindenből van még jobb, még újabb, még kívánatosabb.

Egyben jó érzést adhat, hogy csatlakozol egy kétezer-éves hagyományhoz.

 

TIPP-ek

A vasárnap kivételével ne egyél húst!
Ez ma nagy teljesítmény, pedig dédszüleid korában nagyjából ezt volt a szokásos táplálkozás.
Hús csak ünnepekkor került az asztalra és feltehetően ez elég is az egészséges életmódhoz.

Csak háromszor egyél és csak egyszer lakj jól!
Ezt inkább 18 éves kor fölött javasolnám, nincs rá szükség, hogy éhezzél, ha még növekedőben van a szervezeted. Esetleg módosíthatod úgy, hogy lemondasz a nassolásról az étkezések között. Ennek nincs semmilyen veszélye, sőt!

Mondj le valami olyanról, amit szeretsz, rendszeresen fogyasztod, de egészségtelen!
Ha mondjuk rászoktál az energiaitalra, vagy a kávéra, vagy úgy érzed csokifüggő lettél, akkor ez egy jó próba, hogy le tudsz-e szokni róla. Kezdd el ma! Lehet, hogy csak 2-3 napig lesz nehéz és utána már érezni fogod a jó hatását és az elégedettség érzését is. Még az is lehet, hogy a barátaidnak is kedvet csinálsz a lemondáshoz.

Kipróbálhatsz valamilyen környezettudatos próbát is!
Fogadd meg, hogy nem vásárolsz semmit műanyag palackban. Ha ez sok, akkor azt, hogy nem kérsz semmit elvitelre, vagy csak akkor, ha van nálad saját edény. Így megtapasztalod, hogy egyébként mennyi szemetet „termelsz” az ilyesmivel.