Hüvelyi fertőzések
2012. aug. 10., Dr. Timmermann Gábor

A hüvelyben normál körülmények között is élnek különféle gombák, baktériumok, protozoonok (egysejtűek). A "hüvelylakók" mindaddig nem okoznak semmiféle betegséget, míg fel nem borul egyensúlyi állapotuk. Kérdés, hogy ez mikor és minek következtében történhet meg.

Minden nőnek fontos tisztában lennie saját hüvelyváladékának sajátos képződésével, állagával, mennyiségével és mindezek cikluson belüli illetve az élet folyamán alakuló változásaival ahhoz, hogy felismerje az esetleges fertőzésre utaló elváltozásokat. Amikor a hüvely az átlagosnál több váladékot termel, az még nem biztos, hogy betegséget jelent, lehet alkati tényező. Aki jól ismeri szervezetét, az már egy enyhébb lefolyású hüvelyi fertőzés tüneteit is észreveszi, amit adott esetben öngyógyítással is kezelhet, a gyógyszertárakban recept nélkül kapható krémekkel, kúpokkal, illetve ezek kombinációjával. Komolyabb probléma gyanújának felmerülése esetén, illetve olyankor, ha az öngyógyítás hatására három napon belül nem javul az állapot, nagyon fontos orvoshoz fordulni.
Mielőtt rátérnénk a hüvely fertőzéseire, tisztázzuk, mi is a hüvelyváladék pontosan!

Tévhitekkel ellentétben, a hüvelyben nincsenek mirigyek. A folyadék egy nagyon vékony hámon keresztül a hajszálerekből kerül ki, így biztosítja a hüvely folyamatos nedvességét. A hüvelybemenetnél található nemi mirigyek váladéka, pedig a bemenet síkosságát szabályozza. A hüvelyváladék a méhnyakban lévő mirigyekben, valamint a fölötte lévő méhüregi nyálkahártyában termelődik, melyhez még hozzáadódik a petevezetőkből származó váladék is.


Egészséges állapotban milyen "lakói" vannak a hüvelynek?


A hüvely nem steril szerv, tehát élnek benne baktériumok, gombák, protozoonok, melyek a hüvely normál flóráját tartják fent. A hüvelyváladék mikroszkopikus vizsgálatánál különböző -pálcika alakú- baktériumok láthatók, melyeknek fontos szerepük van ebben a folyamatban: tejsavat termelnek, és szinten tartják a hüvely pH-ját, ami normál esetben 4.1-4.8 között van.


Miből adódhatnak a betegségeket okozó elváltozások?


Abból, ha a hüvely mikroorganizmusa -például valamilyen baktérium, vagy kórokozó bekerülésével- kibillen az egyensúlyából. Illetve, ha az említett tejsavtermelő baktériumok száma lecsökken, a hüvely pH értéke megemelkedik, és ez az állapot kedvez a fertőző betegségeket okozó kórokozók elszaporodásának.


Milyen tünetei lehetnek a hüvelyi fertőzéseknek?


Többféle tünet, illetve tünetegyüttes is előfordulhat, melyeket felismerve szinte biztosak lehetünk abban, hogy hüvelyi fertőzésről van szó. Ilyenkor azért fontos orvoshoz fordulni, mert a hüvelyváladék kitenyésztéséből derül ki pontosan, mi okozza a fertőzést és azt célirányosan, hatékonyan lehet kezelni a továbbiakban.


Kórosságra utaló jelek

 • A szokottnál több hüvelyváladék képződése
 • A hüvelyváladék szagának kellemetlenné változása, úgynevezett "halszag" felerősödése.
 • A hüvelyváladék színének sárgásra, szürkésre, zöldesre, piszkos szürkére változása
 • A hüvelyváladék túrós állaga
 • Kiütések, a szeméremtest színének megváltozása.
 • Viszketés
 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalom a szexuális együttlét során
 • Szemölcsös növedékek az intim tájékon


Ilyen esetekben milyen kezelésekre lehet számítani?

Ha egy párkapcsolatba bekerül valamilyen fertőzést eredményező kórokozó, akkor általában a partnerrel együtt kell kezelni a betegséget, mert különben a felek oda-vissza adogathatják egymásnak fertőzést. A kezelés legtöbb esetben az elszaporodott baktériumok, gombák csíraszámát csökkentő gyógyszeres kúrából, illetve a hölgyeknél hüvelyöblítéssel együtt járó tisztítókúrából áll.


Hova vezethet, ha nem ismerjük fel időben a hüvelyi fertőzést, és nem fordulunk szakemberhez segítségért?

A hüvelyi fertőzések lehetnek enyhe, gombás eredetűek, de akár bakteriális vagy vírusos fertőzések is, melyek megbetegíthetik a méhet, a petevezetőt, vagy kismedence gyulladást okozhatnak, ami a későbbiekben meddőséghez is vezethet.
Az időben észlelt betegség nagyobb eséllyel gyógyítható.


A hüvelyi fertőzések kialakulására hajlamosító tényezők

 • Óvszer nélküli nemi élet, alkalmi partnerrel
 • Gyakori partnerváltás
 • Antibiotikum szedése
 • Cukorbetegség
 • Hormonális problémák
 • Terhesség
 • Bizonyos hormonális fogamzásgátlók alkalmazása
 • Túl gyakori hüvelyöblítés
 • Közös törölköző
 • Műszálas, szűk fehérnemű használata
 • Tisztálkodási hiányosságok
 • Túlzott édességfogyasztás


A tampon használata milyen összefüggésben lehet a hüvelyi fertőzésekkel?


Higiéniai szempontból a tampon nem mondható korszerűnek, de vannak olyan helyzetek, amikor praktikusabb, mint a betét. Ha megfelelő időben -kb. három óránként- cserélik, akkor nagy valószínűséggel nem jelent problémát. Azonban, ha túl sokáig van fent a tampon a hüvelyben, a gennykeltő baktériumok elszaporodhatnak, ami fertőzést eredményezhet, súlyos esetben egyes baktériumok toxint termelhetnek, mely sokkos állapotot okozhat.

Tipp! Akinek hajlama van a hüvelyi fertőzésre, annak célszerű tampont használnia úszáshoz. Javasol a tampont bekenni gombaellenes krémmel (recept nélkül is kapható a gyógyszertárakban) és nagyon fontos, hogy úszás után vegyük ki, mert ha megszívja magát vízzel, és bent marad a hüvelyben, akkor táptalajt nyújt a fertőzéseknek, és többet árt, mint használ.

Vegyük figyelembe, hogy uszodákban a reggeli víz, mindig tisztább, mint az esti, és ha lehet, a korai órákban menjünk úszni.

Figyelem! Nyári szezonban gyakrabban fordulnak elő hüvelyi fertőzések, mert a meleg kedvez a kártevők elszaporodásának.

Változókorral a fertőzések esélyei is változnak?

A hüvely normál flórájának fenntartásában komoly szerepe van a hormonális státusznak. A hüvely belső hámfelülete glikogént tartalmaz, melynek lebontásával tartják fent magukat a hüvelyben lévő mikroorganizmusok. A változó kórban csökken a vérben lévő tüszőhormon, ezáltal a hüvelyváladék sokkal kevesebb glikogént tartalmaz. Ennek következtében könnyebben el tudnak szaporodni a hüvelyben a baktériumok.


Megelőzés

 • Óvszer használatával megelőzhető a nemi úton terjedő fertőzések nagy része.
 • Használjunk gombaellenes krémmel bekent tampont az uszodában, illetve strandoláskor!
 • A speciális mosakodó szerek, melynek pH értéke megfelelő a hüvely számára, alkalmasak lehetnek többféle fertőzés -chlamydia, gardnerella, trichomonas- megelőzésére, de a gombásodásokat nem tudják megakadályozni.
 • Együnk sok fekete áfonyát vagy abból készült ételeket (lekvár, szörp stb)! Ez a gyümölcs ugyanis kedvezően befolyásolja a hüvelyben képződő ellenanyagok termelődését ezáltal, a hüvely ellenálló képessége megnő a fertőzésekkel szemben.


Gyakori hüvelyi fertőzések

 • Candida: A candidagomba általában a vastagbélflórához tartozik, de alacsony csíraszámban, a hüvelyben is elő szokott fordulni. Túlszaporodása betegséghez vezethet, melyet általában túrós állagú hüvelyi folyás jelez. Ha a candidagomba bejut a hám mélyebb rétegeibe, kívül a szeméremtesten is okozhat fertőzést, ami viszkető égető érzéssel és hámlással jár.
 • Chlamydia: Olyan fertőzés, melynek során a méhnyak betegszik meg. Bőséges sárga folyás jelentkezik, gyakori vizelési inger, barnás váladék, vagy kismedencei fájdalom. A krónikus chlamídia fertőzés meddőséget okozhat!
 • Trichomonas: Nemi úton terjedő protozoon (egysejtű), mely gyulladást, jellegzetes zöldes színű folyást okoz. A partnerrel egyszerre kezelendő!
 • HPV: Vírusos fertőzés, mely nem gyógyítható, de kezelhető és tünetmentesíthető. Súlyos esetben egyes fajtái méhnyakrákot okozhat. Látható tünetei -szemölcsök a szeméremtesten vagy a hüvelyben- már általában előrehaladott állapotban jelentkeznek. Kezdeti stádiumban lévő betegséget HPV szűrővizsgálat segítségével lehet időben észrevenni, valamint két rákkeltő és két szemölcsöt okozó törzsei ellen kapható már oltóanyag.