Mennyi még a harminckettő?
2011. aug. 8., Cziczó Attila

Vajon mi kell ahhoz, hogy megismerjetek olyan kifejezéseket, mint a depurálás, molaris egyfelszínű tömés, Inlayben elhorganyzott BellGas híd? Egyszerű a válasz, rossz fogak. Na? Fogas kérdés, mi? Nézzük a sorrendet: rossz fog ? fogorvos ? fúró ? Freddy Krueger ? horror. És tényleg így van, az a hang félelmeink legfőbb megtestesítője, talán Pubi bácsi táblán végigsikító körmei érhetnek el ekkora hatást, de a tanerő max feleltet, a fogorvos ellenben a (zsibbadt) szánkban turkál.

Erre mondja Takuma Szato, hogy legfontosabb a megelőzés. Hogyan kerülhetjük el a fogorvost? Például úgy, hogy rendszeresen járunk hozzá. Képzavar, tudom, de mennyivel jobb és nyugtatóbb nézni, mint hallani. (A fúrót.) És mennyivel kellemesebb megelőzni, mint helyrehozni, kihúzni, pótolni. Tudom, hogy a világ legcikibb túrája az iskola-fogorvoshoz vezet, de azon érdemes elgondolkozni, hogy megéri vajon?

Nézz körül a korosztályodban, gondolom röhögtök eleget teliszájjal ordítva, hát milyen kép a fekete lyukaktól hemzsegő, félig lerohadt fog? (És milyen szag!) Most azt képzeld el, hogy az első csók a buli egyik félhomályos zugában milyen csodálatos élmény, de csak addig, amíg másnap a nagyszünetben bele nem nézel abba az édes szájba, és észreveszed, hogy a nyelved előző éjjel egy olyan fog mögött matatott, amelyiknek csak a fele van meg, de az is inkább barna, mint fogszínű! (Durva, mi?)

Amúgy a fogszín a következő téma, és itt kell megemlítenem a médiát, a tömegfogyasztást, a globalizációt (tovább is van, mondjam még?). Szegény óvónénit is hogy lealázták a kicsik, mert a foga nem olyan fehér, mint a tej, bezzeg Jessica Biel fogsora hófehéren virít! Akkor most hogy is van ez? Hollywoodban fehér fogakkal születnek az emberek, csak errefelé más a helyzet? Milyen a fog színe? Fogszínű. (Alaphelyzetben.)

De lehet sárga, sárgásbarna, és egyéb variációi, ebben nagy segítségedre lehet a minimalizált fogmosás, pedig ha nézel tévét (és nézel!), akkor tudnod kellene, hogy abban a hónapban éppen melyik fogkrémet ajánlják a fogorvosok. Nem olcsó, mert miért is legyen az, de nem megéri? Próbáld ki: egy fogat (honnan szerzel, rád bízom) beleteszel egy pohár kólába, néhány nap múlva meglepő felfedezést tehetsz. És el is érkeztünk a következő színhez (bár nem az), a feketéhez. Ez a legdurvább, mert ha fekete, akkor már hullik. És bár te lehetsz a legmenőbb kalóz farsangkor, az év többi részében ez az állapot egyáltalán nem menő! (Ciki.)

Akartam még írni a kor legnagyobb divatjáról, a fogszabályozásról, de erről inkább írjatok Ti. Nekem tetszik a sok fémszájú fiatal, és biztos van értelme is, bár nekem fiatalságom kedvenc tinifilmje ugrik be mindig, ahogy a smároló fiatalok összeakadnak a táncparketten, de inkább nem viccelek. Szerintem ti se vicceljetek ezzel a fog-kérdéssel. Érdemes odafigyelni. Aztán ha nem sikerül a fogvédő akció, legvégső esetben ott van a fotosop. Az fehérít csak igazán!