Miért épp az úszás?
2022. márc. 24., Dr. Páll Gabriella

Mit nyerünk, ha rendszeresen úszunk?

Az úszás olyan sport, amit óvodáskortól idős korig egészségesen, vagy akár betegséggel együtt élve, férfiak és nők egyaránt végezhetnek. Gyenge edzettségi állapotban is elkezdhető, amit rendszeres végzése garantáltan javít.

Az úszás a futáshoz, kerékpározáshoz hasonlóan állóképességi sport. Dinamikus, azaz helyzetváltoztató sport, a mozgás ciklikus elemei ismétlődnek. Kiemelkedő sajátossága, hogy jó testtartás esetén a test izmainak nagyrésze izotóniás, feszülésmentes állapotba kerül, a mozgást végző izmok pedig egyenletesen, szabályosan, ritmusosan feszülnek meg és lazulnak el. Sok izomcsoport dolgozik, a felső és az alsó testfélre, a törzsre és a végtagokra is egyforma munka hárul. Akkor jó a testtartás, ha az úszó a fejét is a vízbe mártja, kényelmesen, ellazulva fekszik fel a víz felszínére, melyen a has, a törzs, a comb és a vállizmok enyhe feszülése tartja fent.

Az úszást a tüdő sportjának is nevezik, mivel légzésszabályozásra kényszerít. Ebben egyedülálló a sportok között. A gyors, a mell és a pillangóúszáskor a ritmikus légvétel a légzőizmokat jelentősen edzi, a rekesz, a bordaközi izmok gyakran, erőteljesen, ritmusosan és szabályosan feszülnek meg és lazulnak el. Ez rendszeres úszás esetén növeli a vitálkapacitást, azaz azt a levegőmennyiséget, amit a tőlünk telhető legnagyobb légvétel után képesek vagyunk kifújni.  A tüdőre kifejtett kedvező élettani hatások miatt az úszás kifejezetten ajánlható asztmában, és más krónikus légzőszervi betegségekben.

Amikor úszunk, és egyszerre igen sok izomcsoportot mozgatunk, az izomzatnak nagy mennyiségű oxigén folyamatos felvételére van szüksége. Ehhez a szívnek és az érrendszernek kell intenzíven dolgoznia. A szív és érrendszer képes alkalmazkodni a megnövekedett munkaterheléshez, az izomzat kapilláris hálózata fejlődik. 18 éves életkor előtt még a szívizomzat saját kapillárishálózata is képes jelentősen épülni. Ezt követően inkább a szívizomzat erősödik meg, javul a perctérfogat, azaz az a vérmennyiség, amit a szív egy pumpálással képes a verőérhálózatba juttatni. Ezek azok az élettani változások, amik az úszást alkalmassá teszik a szív- érrendszeri betegségek, köztük az infarktus és érelmeszesedés megelőzésére, valamint komoly szerepet játszanak az ilyen betegségek rehabilitációjában is.

Úszáskor a mozgásszerveket nem terheli a gravitáció. Így számos izületi- és csontbetegségben a néhány ajánlható sport egyike.  Ilyenek a gyulladásos izületi betegségek, vagy a csontritkulás. A tartás javítására is alkalmas, ezért az ortopéd orvosok hanyagtartásban, gerincferdülésben előszeretettel rendelik pácienseik számára. Gerincbetegek számára különösen ajánlott úszásnem a hátúszás.

Túlsúly, elhízás esetében is kedvező, mivel az úszás kíméli a megemelkedett testsúly miatt túlterhelt csontokat és izületeket, ugyanakkor igen nagy, óránként 500-700 Kcal energiaégetést eredményez, hiszen úszáskor le kell küzdeni a víz ellenállását. Ha kitartóan úszunk, zsírégetés indul a szervezetben, azaz csökken a testsúly, karcsúsodunk. A kedvező hatás természetesen akkor alakul ki, ha túlevéssel nem pótoljuk a leadott energiát.

Jelentős mentális hatást fejt ki, relaxál. Ezzel alkalmas a stresszcsökkentésre, hiszen a begyakorlott, ritmikus mozgás nem igényel figyelmet, az elme pihen, az izmok végzik a munkát. Ezáltal csökken a feszültség, ami megnyilvánul a kóros izomfeszülések megszűnésében, és abban, hogy felfrissít és megnyugtat. Javítja az alvásminőséget, a koncentrációképességet, a belső figyelmet, a kitartást. Egészségesekben és sérültekben egyaránt fokozza a szellemi teljesítményt. Jól beépíthető enyhe vagy súlyos idegrendszeri károsodott gyermekek és felnőttek mozgáskordináció fejlesztési programjába, komplex rehabilitációjába.

Az úszás csinosít. Mivel sok izomcsoportot mozgat és fejleszt, nemcsak jó állóképességet, hanem esztétikus alakot, testarányokat is eredményez. Minél több úszásnemet gyakorlunk rendszeresen, annál szembe tűnőbb ez a hatás.

A sportok közül szinte a legkisebb a sérülések veszélye mind az izületek, az izmok, a csontok és a bőr vonatkozásában, ami biztonságos sporttá teszi. A szakirodalom beszámol még a szervezet öregedési folyamatait lassító hatásáról is.

A úszás tehát jó technikával, rendszeresen végezve minden életkorban, egészségi- és edzettségi állapotban javítja az életminőséget és az életkilátásokat. Ha élünk a most megnyílt uszoda lehetőségeivel, sokunk számára következhet be jelentős fordulat az egészség megőrzése, javítása, összességében életkilátásaink terén.