Min változtass? – 2. rész
2023. okt. 13., https://www.breastcancer.org/risk/factors/tplg-booklet-checklist

„Think Pink, Live Green" Folytatjuk a megkezdett listát.

#10
Minden étkezéskor fogyassz zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, olajos magvakat.t
A korszerű táplálkozási ajánlásokat megtalálod az OKOSTÁNYÉR oldalon!

#11
Válassz olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amik helyben termettek és a szezonjuk van. A szállításhoz, tartósításhoz a növények kezelésére van szükség, ez általában vegyszereket jelent. A színes zöldségek nagyon sok hasznos anyagot tartalmaznak!
Bizonyos zöldségeknél érdemes biót választani, vagy ha van rá lehetőséged, akkor saját-termesztésűt, vagy ismerős által termeltet. Ilyenek az alma, eper, barack, spenót, krumpli, zöldsaláta.
Inkább kevesebbet, de jó minőségűt válasszatok, nem szabad bedőlni a leárazásoknak.

#12
Ismerd meg az élelmiszereken található címkék jelentését. Olvasd el őket! Sok hasznos információt találsz. Válaszd az egészségeset!

#13
Sok ételt tartunk műanyag edényben. Az edények alján általában találsz egy háromszögbe írt számot. Olvasd el és ellenőrizd. Csak olyan edényben tart ételt, amin 1, 2, 4 vagy 5 látható (erről lásd külön cikkünket ITT).
Azonban ezekben se melegíts ételt a mikróban.
A műanyagokból hő hatására, vagy a sokszori használat okozta sérülések miatt szintén veszélyes anyagok szabadulnak ki és jutnak át az ételedbe. Kérdezd csak meg a nagyszüleidet: régen senki sem hallott műanyagban tárolt ételről. Úgy gondolják, hogy ezek az anyagok is az okai az emlőrák gyakoriságának (és másnak is, erről lásd külön cikkünket ITT).

#14
Táplálkozz változatosan! A hús az ételnek csak az egyharmada legyen! Próbálj ki sokféle dolgot, a csirkén kívül is léteznek finom ízek. Egy húsmentes nap hetente szintén egészséges és a környezetet is kíméli!

#15
Tartózkodj az üres kalóriáktól!
Üdítőre, cukorban úszó süteményre nincs szüksége a szervezetednek. Természetesen nem kell önsanyargatónak lenni, de csak mértékkel kényeztesd magad ilyenekkel!

#16
Fogyassz kisebb fogásokat! Nem kell pukkadásig jóllakni. Így ráadásul többfélét ehetsz.

#17
Főzz, illetve ha nem tudsz, akkor tanulj meg főzni. A saját készítésnél mindig tudni fogod, hogy mi van az ételben. Így majd a családod egészségét is kézben tarthatod.

#18
Válassz egészséges ételkészítési módszereket!
A megégett ételek nem egészségesek, a túlfőzött, túl puha étel alig őriz meg a vitamintartalmából és az állagából valamit. A magyar konyhában szokásos bő zsírban-olajban sütés nem egészséges.

#19
A konyhai munkákhoz érdemes kevés, jó minőségű eszközt választani. A rozsdamentes acél, a kerámia, az üveg teljesen biztonságos. Minden más esetben inkább nézz utána. A tapadásmentességet biztosító eszközök vagy az újdonságnak számító segítségek (sütőpapír) használatával kapcsolatban legyél gyanakvó.

A mikróban soha ne használj műanyagot, még melegíteni se.
Nem kell annnyiféle eszköz, amennyit el akarnak adni, ha mindet megvennéd meg sem tudnál mozdulni a konyhában. Kérj tanácsot a nagymamádtól, ha olyan szerencsés vagy, hogy jó egészségnek örvend!

Folytatjuk!