Min változtass?
2023. okt. 12., https://www.breastcancer.org/risk/factors/tplg-booklet-checklist

„Think Pink, Live Green"

A kiadvány szerkesztői egy 31 pontból álló listát állítottak össze, amit nem feladatként, hanem inkább lehetőségként kéne felfogni – ennyi mindent tehetsz a melled és egyben a saját egészséged érdekében. Az összes itt felsorolt lehetőség minden más egészségi szempontból is JÓ NEKED.
Próbálj változtatni, ha kell, már ma.
Ha eddig mindent egészségesen csináltál, akkor csak így tovább! Mutasd meg a listát az édesanyádnak is!

#1
Mindig gondold át, hogy az, amit tenni tervezel, hogyan befolyásolja az egészségedet. Szinte mindig van választási lehetőség!

#2
Ne szedj hormonokat, ha nem muszáj! A fogamzásgátlás terén is beszéld meg orvosoddal az összes lehetőséget. A nemkívánt terhesség nyilván nagyon rossz, fontos a megbízható fogamzásgátlás, de szedj megfelelő, alacsony hormontartalmú tablettát a lehető legrövidebb ideig.

#3
Figyelj a testsúlyodra! A BMI-nél többet mond a test-összetétel mérése, amire több helyen is van lehetőség, legtöbbször dietetikusnál.
A testalkatunk különböző, nem vagyunk egyformák. Beszéld át egy orvossal (háziorvos, iskolaorvos), hogy a te testtömeged az egészséges tartományban van-e. Ha igen, akkor tartsd meg. Ha nem, akkor tegyél meg mindent, hogy változtass. Könnyebb fiatalon, mint ha idős korban kezded el!

#4
Mozogj naponta! Az iskolai testmozgás (elvileg) hetente 5 napon elérhető. Ne lógd el a testnevelési órákat, a saját érdeked, hogy edzett légy!
Hétvégére is iktass be mozgásos programot, lehetőleg a barátaiddal. Úgy mindig nagyobb az élvezet. Találd meg a neked való mozgást, próbálj ki mindent, amire lehetőséged van!

#5
Fogyassz minél kevesebb alkoholt! Néha egy-egy sör vagy pohár bor biztosan kell a buliban, de tarts mértéket! A lányok általában kevesebb alkoholt ihatnak büntetlenül, mint a fiúk. Egymással sem érdemes ebben versenyezni.

#6
A dohányzás nagyon egészségtelen, egyszerűbb, ha rá sem szoksz. Ha a többiek cigiznek melletted, az majdnem ugyanolyan rossz neked is. Ne engedd!

#7
Legyél a szabad levegőn!
A zárt terekben az épületek kialakítása, a bútorok, kárpitok gyártása során felhasznált vegyszerek miatt szinte mindig szennyezettebb a levegő. Szellőztessetek rendszeresen az osztályban is! A figyelem fenntartásához is kell a friss levegő.
A vegyszerek egy részének hormon-szerű hatása lehet, ez a fiúknak és a lányoknak is egészségtelen.

#8
Óvakodj a felesleges rtg-sugárzástól. Serdülőkorig lehetőleg minél kevesebb rtg érje a mellkasodat, a melledet, de ezt követően is csak indokolt esetben készüljön rtg-felvétel vagy CT. A fogászati rtg-hez minden esetben kérj köpenyt!

#9
Legyen megfelelő a D-vitamin szinted. Magyarországon az orvosok egybehangzóan javasolják, hogy a gyerekkori D-vitamin-pótlást folytatni kell a felnőtt korban is. Ha nem ismered a D-vitami szintedet, akkor szedj napi 2-3ezer NE-et és legközelebbi vérvételkor nézesd meg!

A D vitamin több mint egy a vitaminok közül. A normál szintje sok betegség megelőzésében jótékony hatású. Több a rákos betegség azok körében, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük!

Folytatjuk!